Ny anklage mot Pamuk

Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk trues med enda en rettssak. Denne gangen anklages han for å ha krenket det tyrkiske militæret.

-  Vi tar dette veldig alvorlig. Pamuks sak viser hvilket sterke krefter som står mot hverandre i Tyrkia. Landet kjemper for å gi et inntrykk av ytringsfrihet, mens en rekke forfattere og forleggere risikerer fengselsstraff for sine uttalelser, sier Kjell Olaf Jensen i norske PEN.

Orhan Pamuk er den mest kjente av dem som nå trues med rettssak og straff.

Tysk avisintervju

Bakgrunnen for at Pamuk har fått nok en anmeldelse imot seg, er et intervju i den tyske avisa Die Welt. I dette intervjuet hevder Pamuk at den tyrkiske hæren motarbeider demokratiseringsarbeidet i landet. Dette har ført til trussel om rettssak for å ha krenket og fornærmet det tyrkiske militærvesenet. Fra før er Pamuk anmeldt for å ha sagt til en sveitsisk avis at tyrkiske myndigheter ikke tør å diskutere massakrene mot en million armenere ved århundreskiftet og drapene på flere tusen kurdere de siste tiåra. Denne rettssaken er utsatt til februar.

-  Tyrkia vil gjerne inn i det gode selskap og bli medlem av EU, men disse bruddene på ytringsfriheten hefter selvsagt ved landet. EU følger nøye med på disse sakene og det gjenstår å se om det virkelig blir noen rettsforfølgelse mot Orhan Pamuk, sier Kjell Olaf Jensen.

Gode anmeldelser

Orhan Pamuk er aktuell med romanen «Snø», som nylig er oversatt til norsk og som fikk svært gode anmeldelser. Den 53-årige Pamuk er et navn som ofte nevnes som kandidat til Nobelprisen i litteratur.

RISIKERER FENGSEL: Den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk (nr. 2 f.v.) forlater retten i Istanbul i Tyrkia 16. desember. Nå trues han av enda en rettssak.