Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny «Anne Frank» funnet

Dagboknotatene fra den 18-år gamle Helga Deen er funnet. Hun skrev fra konsentrasjonsleiren.

- Selv om alle er snill mot meg, føler jeg meg så ensom. Hver dag ser vi friheten bak piggtrå.

Fra konsentrasjonsleiren

Hun var bare 18 år da hun skrev sine siste ord i dagboka som nå er funnet i Nederland.

Den jødiske skolejenta Helga Deen (1925 - 1943) ble tatt til fange av nazistene.

På de gulnede sidene kan man lese om hennes forferdelige siste måned i konsentrasjonsleir. Både Helga, faren moren og broren ble drept i dødsleiren Sobibor i Polen 16. juli 1943.

Ikke bare beskriver jenta desperasjonen og maktesløsheten. I dagboka forteller hun også om hverdagslige problemer i konsentrasjonsleiren. Det dreier seg om krangler mellom fangene, avlusning, transport av barn og kålstuing, skriver Expatia.

- Unikt

Det er Tilburg Regional Archive som har fått låne Helgas dagbok av sønnen til Kees van den Berg. Kees var kjæreste med Helga under krigen. Sammen med dagboka har de fått se på flere brev, en hårlokk, en penn og et tørkle som lå i en gammeldags, brun håndveske som kjæresten tok vare på.

Her kan vi lese om Helgas siste dager i Nederland, i Camp Vught, før hun transporteres til Sobibor. Og brevene er kjærlighetsbrev.

- Jeg kunne ikke tro det jeg så, sier arkivar Gerrit Kobes til Expatia. Han forteller at boka er helt unik, og at den inneholder flere sider bare med skisser over konsentrasjonsleiren.

Camp Vught-ekspert Els van der Meer forteller at det finnes bare en annen kjent dagbok av slikt slag, og det var den David Koker skrev som ble publisert i 1977.

Barna skulle drepes

Helga gikk på skole i Tilburd da hun ble transportert til Camp Vught 1. april 1943. Her ble hun plassert i brakke 34B.

Totalt ble 31 000 mennesker holdt i denne leiren mellom januar 1943 og september 1944, av disse 15 000 jøder.

5. juni 1943 ble det annonsert her at alle barn skulle tranporteres vekk. Det første toget med barn mellom tre og 16 år gikk 7. juni det året.

Barna og mødrene ble brakt til en annen leir, fra Westerbork gikk turen videre til Sobibor, der de fleste ble drept umiddelbart etter ankomst. 1269 jødiske barn ble transportert hit og drept.

Skrev til kjæresten

Helga lovte kjæresten å skrive ned det hun opplevde. Hun skrev sin dagbok i hemmelighet, og skriver til «Liebste», «kjæreste.»

Brevene og dagboken overlevde fordi de ble smuglet ut av leiren. I sitt siste notat, en måned etter ankomst konsentrasjonsleiren, forteller jenta at familien hennes skal plasseres på en ny transport vekk. Og i det siste brevet 2. juli 1943 skriver hun: «Det vi har opplevd i disse månedene er ubeskrivelig og for dem som ikke har opplevd det, utenkelig».

En setning ender «... mellom pakkene, fordi vi skal dra snart», og refererer til Helgas forsøk på å smugle dagboka ut av leiren for siste gang, skriver Jerusalem Post.

Utstilles

30. oktober skal dagboken stilles ut i Nederland, og mer om det kan du lese på nederlandsk.

Anne Franks dagbok har solgt mer enn 25 millioner eksemplarer verden over, og er oversatt til 55 språk. Fortsatt i dag kan du besøke hennes tilholdssted som hun hadde sammen med familien i Amsterdam. Familien gikk i skjul på et loft i byen juli 1942, men ble forrådt to år senere. Anne døde av tyfus i Bergen-Belsen bare noen måneder før krigen var slutt, i mars 1945.

Faren overlevde krigen, og bestemte i ettertid at Annes dagbok skulle utgis.

<B>BLE ALDRI VOKSEN:</B> Den jødiske jenta Helga Deen ble sendt i konsentrasjonsleir av nazistene under andre verdenskrig. Herfra skrev hun dagbok, som nå har dukket opp i Nederland.
TIL KJÆRESTEN:</B> Helga lovte kjæresten å skrive dagbok og brev, slik at han kunne forstå hva hun opplevde. Han fikk ikke se henne igjen. Nazistene drepte hele familien i 1943.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media