Ny Anonym-forfatter med Giske-parodi

Rappet historien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Husker du «Kongepudler» og «Kindereggeffekten»? Satirebøkene om Trond Giske, Petter Stordalen og andre norske kjendiser innen politikk og næringsliv, skrevet av en forfatter som hittil bare har omtalt seg som Anonym?

Nå har det kommet en tredje bok av Anonym. Den heter «Trondprinsen» og starter der «Kongepudler» slapp, med Trond Giske som vaktmester på Rockemuseet i Trondheim.

Men: Den er skrevet av en helt annen anonym forfatter. Vedkommende har rappet historien til den første Anonym, og gitt ut en uautorisert oppfølger på et konkurrerende forlag.

- Ærefullt å bli kopiert

- Å danne skole for junior-anonymer er jo litt underfundig, men man må jo være litt beæret også. At vi kan være veivisere for egne konkurrenter, kan vi ikke klage på. Men de burde ha ringt oss og spurt oss om tittelen også, så kunne de fått en bedre en, sier forlegger Erling Kagge til Dagbladet.no.

Det var Kagge forlag som ga ut de to første Anonym-bøkene. Den nye gis ut av Cappelen Damm. Og Kagge er helt sikker på at hans egen anonyme forfatter ikke har vært utro.

- Nei, jeg snakket med ham tidligere i dag, og han fnøs av tittelen. Ellers er han enig med meg i at det er ærefullt å bli kopiert. Det er jo morsommere med mennesker som har originale ideer. Men dersom de ikke har det, er det helt ok at de låner våre, sier han.

- Ikke snakket om «Kongepudler»

PARODIERT IGJEN: I 2006 ga Kagge forlag ut den satiriske boka «Kongepudler», som blant annet handlet om Ari Behn og Trond Giske og var skrevet av Anonym. Nå blir de to parodiert igjen, av en annen, anonym forfatter som tar opp tråden der «Kongepudler» slapp. Foto: JOHN T. PEDERSEN
PARODIERT IGJEN: I 2006 ga Kagge forlag ut den satiriske boka «Kongepudler», som blant annet handlet om Ari Behn og Trond Giske og var skrevet av Anonym. Nå blir de to parodiert igjen, av en annen, anonym forfatter som tar opp tråden der «Kongepudler» slapp. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Forlagssjef Anne Fløtaker i Cappelen Damm synes heller ikke utgivelsen av den nye Anonym-boka er etisk betenkelig.

- Jeg kan jo ikke vite om dette er en annen Anonym, for jeg vet ikke hvem Kagges Anonym er, påpeker hun.

Fløtaker vil ikke gå med på at planen har vært å kopiere Kagges anonym, men sier boka skal være en humoristisk historie om det politiske Norge.

- Vi kan bare ta stilling til den historien vi selv utgir, og det er jo fiksjon. Som fiksjon synes jeg den er veldig morsom, sier hun.

- Men dere må ha snakket en del om Kongepudler i redaksjonen?

- Haha, nei, faktisk ikke. Dette er en anonym bok, sier hun.

Giske har en plan

Forordet i boka tyder imidlertid på noe annet. Det avsluttes med følgende:

Ny Anonym-forfatter med Giske-parodi

«Noen vil kanskje sammenligne denne boka med en annen bok. Det er det ingen grunn til. Denne boka er villere. Morsommere. Sannere.»

Boka starter med Trond Giske, som sitter på Rockemuseet nyttårsaften 2010 og drømmer at han vinner Spellemannsprisen med bandet Fellesforbandet, for plata «Vaktmesterrock»:

«Til og med kulturminister Linn Ullmann hadde reist seg. Statsminister Kristin Clemet reiste seg fra sin plass og applauderte. Og bak ham ble scenen fylt av flere kvinner som kysset ham. Aylar. Mia Gundersen. Marit Larsen.»

Når han våkner, er han bare vaktmester på museet igjen - der han havnet etter at alt gikk galt i «Kongepudler». Men Giske har en plan. Han sitter på noen lydopptak der Terje Svabø innrømmer at det var han og Kristin Clemet som stod bak alt. Giske sammenligner lydbåndene med Watergate-båndene. 

«Han var gammel nok i politikken til å vite at dette var en skandale som ville få Valla-saken til å blekne.» står det i boka.

Snart ny Anonym-bok

Cappelen Damm skal ha fått manuset av den anonyme forfatteren, og bestemt seg for å gi det ut. I likhet med Erling Kagge, vil hun ikke røpe noe som helst om identiteten til sin Anonym-forfatter.

- Hvorfor er det så hemmelig?

- Det kan jeg ikke svare på. En forfatter gjør jo et valg der, sier hun.

Den originale Anonym kommer også snart med siste bok i sin trilogi. Den skal etter planen lanseres i begynnelsen av januar.

- Forfatteren har villet skrive en trilogi om det norske samfunnet med hovedvekt på hvordan makt blir utøvet, beskrevet fra tre synspunkter. Den siste boka vil handle mer om media, sier Erling Kagge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer