Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny app lar brukere rangere mennesker med én til fem stjerner

Skeptiske norske eksperter advarer mot mulighetene for nettmobbing.

SKAPER REAKSJONER: Med den nye appen Peeple trenger man bare et mobilnummer for å rangere en person. Foto: Faksimile promobilde / Peeple
SKAPER REAKSJONER: Med den nye appen Peeple trenger man bare et mobilnummer for å rangere en person. Foto: Faksimile promobilde / Peeple Vis mer

(Dagbladet.no): Den nye appen Peeple har skapt storm allerede før den er ute på markedet.

Det er kanskje ikke så rart når man tenker over konseptet: Peeple vil la brukere rangere mennesker de har møtt med én til fem stjerner og en eventuell tekstanmeldelse.

Altså ikke så ulikt eksisterende apper som Yelp eller Tripadvisor, der folk kan rangere butikker, restauranter og hoteller. Appen har, kanskje ikke så overraskende, allerede høstet sterke reaksjoner fra nettbrukere.

- Grundig undersøkelse I Peeple holder det at en bruker har mobilnummeret ditt for å opprette en anmeldelsesprofil på deg, ifølge Washington Post.

- Folk gjør seg grundige undersøkelser når de kjøper en bil og tar lignende avgjørelser. Hvorfor ikke gjøre samme type undersøkelser på andre deler av livet sitt, sier app-skaper Julia Cordray til avisa.

Skaperne bak appen hevder at den er ment som en positiv mulighet til å «eksponere personligheten sin» på nettet.

- Gapestokk Seniorrådgiver Hans Marius Tessem i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) synes appen umiddelbart gir et tvilsomt inntrykk.

- Jeg er vanligvis en tilhenger av ny teknologi, og mener sjelden at apper skal forbys eller lignende. Men denne appen gir meg faktisk en dårlig smak i munnen. Dette virker rett og slett spekulativt og smakløst, og minner mest om en gapestokk, sier Tessem.

Han leder også nettsida slettmeg.no, en hjelpetjeneste for personer som føler seg misbrukt på nett.

- Jeg ser at man her skal kunne rangere andre mennesker, men ut fra hva? Det finnes mange tjenester for rangering, men da er det alltid satt i en konkret kontekst. Når man heller ikke skal ha muligheten til å vegre seg for å bli omtalt, blir dette ekstra problematisk, sier Tessem.

Skeptisk Også Datatilsynet anser appen som problematisk.

- Det første som slår meg når jeg leser om denne appen, er intensjonen om at man skal kunne lage profiler uten at personen det gjelder selv vet om det. Det er et juridisk farvann fullt av skjær, sier Kim Eilertsen, juridisk direktør i Datatilsynet.

Han stiller seg spørrende til om app-skaperne vil påta seg noe av ansvaret for det som publiseres via moderering av anmeldelser, og sier at «skeptisk» er godt dekkende for hans holdning til konseptet.

SKEPTISK: Juridisk direktør Kim Eilertsen i Datatilsynet. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
SKEPTISK: Juridisk direktør Kim Eilertsen i Datatilsynet. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen Vis mer

En av metodene Peeple vil bruke for å unngå å bli en mobbearena på nett, er at kun positive anmeldelser legges ut automatisk. Negative anmeldelser sperres i 48 timer for motsvar fra den det gjelder. Hvis du ikke har registrert deg som bruker, er det kun positive anmeldelser som skal være synlig.

- Ber om falske profiler Appen skal også ha 21 års aldersgrense og kreve at brukere anmelder andre under sitt ekte navn, uten at det fjerner Eilertsens skepsis.

- Da lurer jeg på hvordan de skal kontrollere og håndheve slikt. Å operere med aldersgrense blir bare som å be om falske profiler. Denne tjenesten legger opp til å karakterisere andre, og jeg ser en stor fallhøyde når det gjelder distribusjon av negative karakteristikker, særlig blant barn og unge, sier Eilertsen.

Det finnes allerede en rekke mer eller mindre omdiskuterte rangeringstjenester som apper og på nettet. Nordmenn har lenge kunnet rangere fastleger på nettsiden Legelisten.no, og i USA kan studenter rangere foreleserne sine på RateMyProfessors.com.

I fjor omtalte Dagbladet et utbredt problem med at appen Ask.fm ble misbrukt til nettmobbing.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling