Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Leder: Nord-Koreas atomvåpen

Ny atomtest øker frykten

Kim Jong-uns strategi er å avskrekke.

ARSENAL AV ATOMRAKETTER: Nord-Koreas Kim Jong-un
ARSENAL AV ATOMRAKETTER: Nord-Koreas Kim Jong-un Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea gjennomførte fredag sin femte atomprøvesprengning. Testen ble utført på 68-årsdagen for den nordkoreanske nasjonen. Kunngjøringen kom med gratulasjoner til atomforskerne og en stolt melding om at landet nå har utviklet atomstridshoder som er små nok til å kunne monteres på raketter. Hvis dette medfører riktighet, betyr det at Kim Jong-un kan produsere et arsenal av atomraketter.

Den internasjonale fordømmelsen er unison fra Washington til Beijing. Nå er bekymringen dypere enn noensinne. Inntil for bare et par år siden mente de fleste observatører at Nord-Koreas atomvåpenprogram var en blanding av indremedisinsk symbolpolitikk og forhandlingskort i forhold til omverdenen. Men de siste åra har verden vært vitne til en stadig hyppigere og mer avansert testing både når det gjelder atomprogrammet og raketteknologien. Få tviler i dag på at landets forskere er i stand til å produsere noe som utgjør en reell trussel.

De seismiske observasjonene etter den siste sprengningen har registrert et jordskjelv med styrke 5,3 nordøst i landet hvor de fire foregående prøvesprengningene ble utført. Reaksjonen fra Sør-Korea og Japan vitner om økt nervøsitet overfor en uberegnelig nabo. Nord-Korea skryter av at den nye testen viser at landet kan slå hardt tilbake dersom det blir provosert av fiender, og slik kan man håndtere særlig USAs fiendtlighet. Internasjonale observatører mener at Kim Jong-un er fiksert på trusselen om en invasjon i landet. Hans strategi er å avskrekke og motvirke ethvert angrep. Regimet har overlevelse som sin høyeste ambisjon. Det hevdes at Kim har merket seg hva som skjedde med Saddam i Irak og Kadhafi i Libya. Han mener at atomvåpen er den beste beskyttelse mot samme skjebne.

Verdens svar på truslene fra den uregjerlige eneherskeren i Pyongyang har vært fordømmelse og sanksjoner. FNs sikkerhetsråd har i et hastemøte varslet nye sanksjoner. Hvilken form og omfang de vil få blir klart i løpet av denne uka. Også Kina, som delvis holder sin hånd over Nord-Korea, forsterker ordbruken og hevder at nordkoreanerne viser forakt for verdenssamfunnet. Kineserne har innført restriksjoner på deler av sin handel med Nord-Korea. Spørsmålet er om opptrapping av de økonomiske sanksjonene mot Nord-Korea vil ha noen effekt. Selv om det lite som tyder på at Kim Jong-un er villig til å forhandle bort atomvåpenprogrammet, er nye runder ved forhandlingsbordet sannsynligvis eneste farbare vei nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!