Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

The Beatles

Ny Beatles-film fra «Ringenes herre»-regissør

Dokumentaren vil ta utgangspunkt i 55 timer med upublisert videomateriale.

MED PÅ LAGET: Tidligere bandmedlemmer sir Paul McCartney og sir Richard Starkey (bedre kjent som Ringo Starr) er blant dem som har gitt prosjektet sin velsignelse. Foto: NTB Scanpix
MED PÅ LAGET: Tidligere bandmedlemmer sir Paul McCartney og sir Richard Starkey (bedre kjent som Ringo Starr) er blant dem som har gitt prosjektet sin velsignelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gode nyheter for alle Beatles-fans.

Nøyaktig 50 år etter «tak-konserten», den siste offentlige opptredenen til The Beatles, annonserte bandets offisielle Twitter-side en ny dokumentar om innspillingen av bandets Grammy-vinnende siste album, «Let It Be». I registolen sitter Oscar-vinner og «Ringenes herre»-regissør Peter Jackson.

Ifølge NBC News vil dokumentaren ta i utgangspunkt 55 timer med hittil upublisert videomateriale fra innspillingen.

Den samme innspillingen har tidligere vært gjenstand for Michael Lindsey-Hoggs dokumentar «Let It Be». Filmen skildrer bandmedlemmenes stadig mer anstrengte forhold til hverandre, og ble gitt ut kort tid etter bandets oppløsning i 1970.

- Skattkiste

Materialet Jackson har fått tilgang på, er alt som ikke ble brukt i Lindsey-Hoggs film, og viser ifølge Jackson en helt annen side av saken.

- Jeg ble lettet over å oppdage at virkeligheten er veldig annerledes enn myten. Det er rett og slett en fantastisk historisk skattkiste. Jo da, det er dramatiske øyeblikk, men ikke den spliden prosjektet lenge har vært forbundet med, sier han ifølge bandets Twitter-side.

Ifølge The Guardian samarbeider Jackson med Beatles-plateselskap Apple Records, som ble grunnlagt av bandet i 1968. Tidligere bandmedlemmer sir Paul McCartney og sir Richard Starkey (bedre kjent som Ringo Starr), samt Yoko Ono og Olivia Harrison, enkene til avdøde John Lennon og George Harrison, har alle gitt prosjektet sin velsignelse.

- Vi har fått 55 timer med videomateriale som aldri tidligere er blitt vist, og 140 timer med lydopptak. Det gjør oss sikre på at denne filmen vil bli den ultimate «flue på veggen»-opplevelsen, sier Jackson ifølge The Guardian.

- Det er som om en tidsmaskin har tatt oss med tilbake til 1969, og vi får muligheten til å sitte i studio og se disse fire gode vennene lage fantastisk musikk sammen.

- Beæret

Jackson sier filmen vil bruke de samme teknikkene som fjorårets «They Shall Not Grow Old». Ifølge Rolling Stone tok den kritikerroste dokumentaren om første verdenskrig utgangspunkt i over 600 timer med videomateriale fra engelske Imperial War Museum, som ble møysommelig fargelagt og restaurert.

- Jeg er henrykt og beæret over å ha fått tilliten til å bruke dette enestående materialet. Å lage denne filmen vil bli en ren glede, sier Jackson til The Guardian.

Sir Paul McCartney er også glad for at historien nå blir fortalt i en mindre dyster innpakning.

- Jeg vet at folk har sett over det upubliserte materialet, og jeg er blitt fortalt at følelsen de sitter igjen med er glede og oppstemthet. At det føles som en gjeng som lager musikk og har det gøy, sier han i en intervju med kanadiske Radio X.

Lindsey-Hoggs dokumentar er ikke blitt utgitt siden den kom ut på VHS på 1980-tallet. Ifølge The Guardian planlegger Apple Records å gi ut en restaurert nyutgivelse etter Jacksons film.

McCartney har blandede følelser om originalen.

- Den handlet på en måte bare om bandets oppløsning. Så for meg var den filmen litt trist, sier han til Radio X.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!