BEKYMRET: Flere ansatte ved Munch museet på Tøyen sendte i kveld en ny bekymringsmelding til Kulturbyråden. Foto: Morten Holm / NTB Scanpix
BEKYMRET: Flere ansatte ved Munch museet på Tøyen sendte i kveld en ny bekymringsmelding til Kulturbyråden. Foto: Morten Holm / NTB ScanpixVis mer

Ny bekymringsmeldig fra Munch-ansatte

Flere ansatte ved Munch-museet krever en ekstern granskning av nedbemanningen.

(Dagbladet): I et brev sendt til kulturbyråden i kveld, ønsker flere ansatte at eksterne skal granske mulige brudd på arbeidsmiljøloven. 26 ansatte har allerede signert, og det er ventet at flere vil signere brevet i løpet av de neste dagene.

I brevet Dagbladet har fått tak i, står det blant annet at de undertegnede ønsker å få belyst om museet har fulgt de lover og rettningslinjer som gjelder. De ønsker videre at Kommunerevisjonen eller andre relevante organer skal granske prosessen.

Etter det Dagbladet erfarer mener de ansatte at de ikke har vært konsulterte eller informerte tilstrekkelig når 16 årsverk skulle kuttes.

Det ble i februar kjent at Munch museet må kutte 16 årsverk etter flere års økonomisk underskudd. 28. februar sendte de ansatte den første bekymringsmeldingen til Kulturbyråden, der de uttrykket bekymring for Munch-museets framtid. Det gjentar de også i det nye brevet, datert 12.03.

Allmøte
I morgen kl 08:30 skal de ansatte ved Munch museet møte ledelsen for å få svar på hvordan prosessen og bakgrunnen for nedbemanningen har foregått. Under møtet får også de ansatte muligheten til å stille spørsmål til museumsledelsen.

- Det har kommet til på innspill fra fagforeningene, fordi vi opplever at det er et stort behov for informasjon og kommunikasjon mellom arbeidsgiver og arbeidstakere. Det er ikke et allmøte som var planlagt i prosessen, sier tillitsvalgt Lars Toft Eriksen til Dagbladet.

Han sier han kjenner til bekymringsmeldingen som nå er sendt, men ønsker ikke å kommentere den overfor Dagbladet.

Seinere på dagen, klokken 16:00, skal kulturbyråden og representanter for Munch-museet møte i en høring i Oslo Rådhus. Der skal de svare på spørsmål fra kulturkommiteen.

Direktøren
Direktør ved Munch-museet, Stein Henrichsen, mener ikke museet har brutt arbeidsmiljøloven. Han sier de ansatte har vært involverte i prosessen siden i fjor høst.

- Vi har fulgt alle lover og regler i denne prosessen. Den begynte med møter med representanter fra de ansatte første gang 10. oktober i fjor, og vi har vært i forhandlinger siden da. Vært svært opptatte av at denne prosessen skal være helt i tråd med lover og regler, og har kvalitetssikret på alle måter. Også med ekstern hjelp i prosessen, sier han til Dagbladet.

DIREKTØR: Stein Olav Henrichsen mener Munch-museet har fulgt alle lover og regler. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
DIREKTØR: Stein Olav Henrichsen mener Munch-museet har fulgt alle lover og regler. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer

Har dere brutt arbeidsmiljøloven?

- Jeg kan ikke se at vi har forhold som er i brudd med arbeidsmiljøloven eller andre lover og regler i forbindelse med omorganiseringen vi nå går igjennom.

Hvordan stiller du deg til en ekstern granskning?

- Jeg ser at mine medarbeidere er bekymret, og jeg har respekt og forståelse for det. Jeg tar til etterretning det de skriver i bekymringsmeldingen.

Føler du at du har de ansattes tillit, selv om så mange har signert bekymringsmeldingen?

- Ja. Bekymringsmeldingen gjelder hele situasjonen, og jeg deler den bekymringen. Det er klart at de som er engstelige og frustrerte må ha lov til å være det.  Det har jeg forståelse for. Vi er nå i en kjedelig situasjon for alle på museet.