Ny, billigere iPhone med GPS og 3G

Kommer til Norge 11. juli.

(Dagbladet.no): I kveld klokka 19 norsk tid, ti om formiddagen lokal tid, gikk Apple-sjefen på scenen i Moscone-senteret i San Francisco for å holde åpningstalen under World Wide Developers Conference (WWDC), Apples årlige konferanse for programvareutviklere.

iPhone 3G

Som ventet lanserte Jobs Apples nye iPhone, med 3G for raskere nettsurfing. Den kan brukes med vanlge hodetelefoner, er tynnere og enda lekrere enn forgjengeren.

Ryktene om GPS viste seg også å stemme.

Satelittnavigasjon, samt lokasjonsdata fra GSM-basetstasjoner og WiFi-nettverk, vil gjøre iPhone til en telefon som definitivt vet hvor den er. GPS-navigasjon er bare en av mange muligheter dette gir. Tettere integrasjon med Google Maps er en annen.

Lydkvaliteten skal også være bedre. Og prisen? Halvparten av den første iPhone, sier Apple. Bare 199 dollar, litt over tusen kroner med to ås binding.

Den lanseres i de første landene 11. juli, inkludert Norge, skriver Apple på sine hjemmesider. Hva slags prising og eventull binding vi vil få her, gjenstår å se. Det er også uklart om flere enn Netcom vil få være med på moroa.

iPhone 2.0-programvare

SLIK SER DEN UT: Apples nye telefonflaggskip, iPhone. Den har 3G, GPS og kommer til Norge i 11. juli, om alt går som Apple sier. Foto: AP/SCANPIX
SLIK SER DEN UT: Apples nye telefonflaggskip, iPhone. Den har 3G, GPS og kommer til Norge i 11. juli, om alt går som Apple sier. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Mye handlet om iPhone i kveld. iPhone 2.0-programvaren er noe forsinket, og blir lansert tidlig i juli.

Den inneholder blant annet en bevisst satsing mot bedriftsmarkedet, med Microsoft Exchange, push epost, pust-kontakter, push-kalender og autodeteksjon av Exchange-tjenere. Sikre VPN-løsninger fra Cisco og annet som bedriftsmarkedet forventer for å vurdere iPhone som en profftelefon.

Ettersom WWDC er en utviklerkonferanse, brukte Apple mye tid på å presenterte innholdet i Apples verktøykasse for programvareutviklere til iPhone, kalt Software Development Kit (SDK).

Spill og spas

Men det var moro også: En utvikler fra spillselskapet Sega demonstrerte spillet Super Monkey Ball, der spilleren styrer ved hjelp av aksellerometeret som registrer alle tiltebevegelser man gjør med telefonen.

En egen eBay-applikasjon for iPhone ble også demonstrert, det samme ble en applikasjon fra nyhetsbyrået Associated Press.

Flere andre applikasjoner, som det imponerende instrumentprogrammet Band, ble også vist fram. Utvikleren, Mark Terry, fra Cow Music, demonstrerte noen av instrumentene man kan spille på sin iPhone. Band har lenge vært tilgjengelig på «hackede» telefoner, men blir i løpet av kort tid tilgjengelig i Apples egen butikk for iPhone-programvare, App Store.

MobileMe

Ny, billigere iPhone med GPS og 3G

Apple presenterte også Mobile Me, en tjeneste som blant annet lar deg synkronisere epost, kalender og bilder til og fra iPhone.

MobileMe er en videreutvikling av medlemtjenesten .mac.

Det betyr blant annet aksess til en virtuell harddisk, kalt iDisk, både fra Mac og iPhone. Apple kaller MobileMe  «Exchange for resten av oss», og har kjøpt domenet Me.com.

Snow Leopard

Senere i dag presenteres den nye versjonen av Apples operativsystem Mac OS X. Versjon 10.6 kalles Snow Leopard.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer om dette i morgen.

SNART VERDENSHERREDØMME: Jobs presenterer et kart over landene hvor den nye iPhonen skal lanseres. Den kommer til Norge 11. juli.
JOBS PÅ JOBB Apple-sjefen presenterer iPhone 2.0-programvaren i San Francisco nå i kveld. Foto: AP/SCANPIX
SPORTSLIG: Jeremy Schoenherr demonstrer en måte å holde seg oppdatert på baseballresultater via iPhone.