Ny biografi om Undset

NRK-journalist Sigrun Slapgard skal skrive biografi om Sigrid Undset. Hun mener det er flere sider ved forfatteren som er oversett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Hver generasjon fortjener sin biografi. Det er frigitt mye nytt materiale om Sigrid Undset som ikke er analysert, sier Slapgard. I 2002 kom Slapgard med den kritikerroste biografien om Dagbladets journalist og korrespondent Lise Lindbæk. Nå vil Gyldendal forlag at hun skal rekonstruerere Undsets liv, og forlaget planlegger en kjempesatsing fram mot 2007 da det er 100 år siden Undset debuterte. Det finnes flere biografier om forfatteren allerede, men Slapgard ønsker et annet fokus på Undset:

- Alle skjønner at Undset var mer enn mor godhjerta. Jeg tror hun kan være tilsvarende overvurdert i morsrollen som hun er undervurdert som samfunnsdebattant og polemiker.

Nytt materiale

Sigrid Undset ble født i Danmark i 1882, men familien flyttet til Norge da hun var to år gammel. Etter farens død i 1893 måtte hun oppgi sine planer om å bli malerinne, og hun var kontormedarbeider i flere år før hun forsøkte seg på en debut 23 år gammel. Den historiske romanen ble refusert med følgende ord: «Forsøk dem ikke mere på historiske romaner. Det kan De ikke. Men De kan jo prøve at skrive noget moderne. Man vet sgu aldri!». Forlagskonsulenten måtte bite ordene i seg. 23 år seinere fikk Sigrid Undset Nobelprisen i Litteratur for den historiske romanen «Kristin Lavransdatter». I prisens 102 år lange historie har bare 29 kvinner fått den høye utmerkelsen.

Da var Undset nominert for femte gang, og protokollen rundt den interne diskusjonene i Nobelkomiteen ble frigitt først i fjor. Dette er noe av det nye materialet Slapgard vil benytte seg av.

- Det er vel ikke noen tvil om at komiteen var så tilbakeholdne fordi Undset var kvinne.

Smuglet ut

Slapgard er selv fra Gudbrandsdalen, og gleder seg til å vende tilbake til røttene. Flere av dem som kjente Undset lever ennå. Nye brev og boksamlinger er nylig kommet fram igjen på Bjerkebekk, hjemmet hennes på Lillehammer, etter tjenestejenta Mattea - som hadde smuglet dem ut.

- Jeg vokste opp med Undset, hun var mitt første møte med voksenlitteraturen. Jeg husker at jeg leste «Kristin Lavransdatter» som 11-åring, og at det var en sterk opplevelse. Som voksen er hun gått litt av moten. Men jeg ser at jeg har oversett en del spennende sider ved henne, sier Slapgard, og legger til:

- Undset måtte betale en pris på flere fronter for de valgene hun gjorde.

UNG UNDSET: Sigrid Undset var vakker som ung. 16 år gammel begynte hun som kontordame, og da hun var 23 sendte hun inn sitt første manuskript.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer