Ny bok, gammel oppskrift

Rowling holder fortsatt mål, men følger sin gamle oppskrift.

BOK: Det nærmer seg slutten på eventyret om trollmannsskoleeleven Harry Potter. «Harry Potter and the Half-Blood Prince» er den nest siste i en serie på sju, og kom ut på engelsk natt til i går, til stor glede for fans over hele verden som har gledet seg i to år.

Forsetter å sjokkere

Voldemort er tilbake og Harrys eneste tilnærmede familie, gudfaren Sirius Black, er nylig drept av en av Voldemorts tilhengere. Men det blir liten tid til å lege sårene. Etter kort tid kommer Albus Dumbledore for å hente ham. Han trenger hjelp av Harry til å rekruttere en ny lærer til skolen. Overraskelsen er hvilket fag denne læreren skal undervise i. På skolen preges dette året av nye mysterier som skal oppklares, kjærlighetskomplikasjoner og nye oppgaver. Harry er for eksempel blitt tildelt rollen som kaptein på Quidditch-laget. Men dette blir også et mørkt år for magisamfunnet. Kampen mot Voldemort når stadig nye høyder. De som ble forferdet da Sirius døde i «Harry Potter and the Order of the Phoenix», må forvente seg et enda større sjokk nå. Et nytt dødsfall ryster Harrys verden grundig. Det blir også avslørt en del urovekkende ting. En viktig person, hvis tillit er blitt mye omdiskutert opp igjennom bøkene, står nå fram med sin sanne identitet.

Imponerer fortsatt

Boka bygger i stor grad opp under neste roman. Slutten gir et godt utgangspunkt til den store avslutningen, og alt tyder på at mye vil forandres i tilværelsen til Harry, Ron, Hermione og de andre i tilknytning til trollmannsskolen Hogwarts.

J.K. Rowling har opp igjennom alle bøkene i serien brukt hovedsakelig samme mal for handlingen. En av svakhetene ved denne boka er nettopp dette, fordi det gjør at leseren savner nye vrier. Likevel kan man ikke unngå å fortsette å la seg begeistre av et utrolig persongalleri, flotte dialoger og en fabelaktig evne til å samle sammen tråder og gi frampek mot den videre handlingen. Nettopp disse sidene ved bøkene i serien om Harry Potter er det lesere over hele verden har latt seg begeistre av tidligere. Spørsmålet er om dette vil fortsette å engasjere, dersom hun gjentar samme oppbygning i siste bok. Rowling vil tjene på å finne en ny formel.