Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Bakrus

Ny bok: Mener han har funnet kuren for fyllesyke

- Folk sier jeg kommer til å bli milliardær, sier forfatteren. Men kuren er allerede tilgjengelig.

KURERT: Forfatter Shaughnessy Bishop-Stall mener han har funnet kuren for fyllesyke. Illustrasjonsfoto: Tom Martinsen/Dagbladet
KURERT: Forfatter Shaughnessy Bishop-Stall mener han har funnet kuren for fyllesyke. Illustrasjonsfoto: Tom Martinsen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter nesten ti år med arbeid, mener forfatter Shaughnessy Bishop-Stall at han har funnet kuren for fyllesyke.

Kanskje blir boka «Hungover - The Morning After and One Man's Quest for the Cure» din beste venn i julebordsesongen.

- I løpet av disse åra har jeg reist til mange byer i altfor mange land, og drukket altfor mye av alt, skriver forfatteren i forordet.

Bishop-Stall er langt fra den første som har prøvd å kurere fyllesyke, men forfatteren fastholder at han har prøvd alt som finnes av løsninger. Etter å ha fordypet seg i biologi og kjemi, så vel som empiri, mener han å ha funnet den beste.

Boka hans er nylig gitt ut på anerkjente Penguin Random House forlag. Bishop-Stall er journalist og forfatter, ikke helsepersonell.

«Timing er alt»

På internett finnes et enormt utvalg med piller og vitaminmiksturer som markedsfører seg som «hangover cures». Mange ser på disse som humbug, men det gjør ikke Bishop-Stall.

- De er antakelig en av de beste måtene å håndtere fyllesyken når du først har fått den, sier han til Washington Post.

Men Bishop-Stall skiller mellom å behandle fyllesyken i ettertid, slik man gjør med kurene og å kurere den underveis. Han har derfor funnet sin egen kombinasjon av mellom seks til ti piller.

Disse tar han etter at han har drukket, men før han legger seg.

- Timing er alt. Jeg kan ikke få understreket det nok, sier han.

Tilgjengelig

Pillene han tar er tilgjengelig på norske apoteker og helsekostbutikker.

Kombinasjonen består av urtepreparatet mariatistel, aminosyrer ved navn N-acetyl cystene, Vitamin B1, B6 og B12, og antinflamasjonsmiddelet frankincense.

- Dette håndterer de verste aspektene ved fyllesyken. Kvalme, hodepine og vondt i kroppen. De store problemene som holder deg i senga eller sofaen, og noen ganger sender deg til legen - de vil du ikke ha, påstår han i et intervju med The Guardian.

Men til tross for at han mener at han har funnet kuren, har han foreløpig ikke samlet preparatene i et produkt til salgs.

- Jeg veier fram og tilbake om jeg skal gjøre det. Folk sier «Dude, hvis du har kuren, så kommer du til å bli milliardær». Men samtidig, jeg kjenner alle som har tenkt akkurat det og de er ikke milliardærer, sier han til Washington Post.

Unngå sigaretter

Det finnes noen kjente forholdsregler, som også Bishop-Stall anerkjenner som en del av løsningen. For eksempel bør man ha litt mat i magen og drikke vann, mener han.

Noen ganger tar han også en reparasjonsdrink. Men kanskje viktigst, mener han, bør man unngå å røyke.

- Fyllesyken kommer til å være dobbelt så ille hvis du røyker - det har å gjøre med at blodårene utvider seg. Hvis du er en festrøyker, og bare røyker når du drikker, kommer det til å bli enda verre.

Dette, og mange andre dårlige erfaringer har Bishop-Stall inkludert i boka si. Den byr også på en gjennomgang av fyllesykens historie. Første kapittel ligger tilgjengelig på Amazon.

Ingen vidunderkur

Professor i medisin og fagdirektør ved Folkehelseinstituttet (FHI), Jørg Mørland, mener at det er skrevet ti ganger så mange useriøse bøker om råd mot fyllesyke, som seriøs litteratur.

- Folk har til alle tider vært opptatt av å redusere ubehag ved inntak av for mye alkohol. Mitt beste råd er å drikke mindre, sier Mørland.

Medisinprofessoren kjenner ikke til Bishop-Stall eller boka om kuren mot fyllesyke, som forfatteren hevder å ha funnet. Han tror heller ikke på noen vidunderkur.

- Mye humbug

- Fyllesyke kommer av hjernens reaksjon på giftinntak, og det er det lite man kan gjøre noe med. Det er gjort undersøkelser og blindtester, og mange råd er bare humbug, sier Mørland.

Ved siden av å drikke mindre, anbefaler medisinprofessoren å erstatte noe av alkoholen med vann.

- Hvis man drikker vann underveis, vil man nok drikke mindre alkohol. Deretter vil jeg anbefale folk å droppe å drikke den siste timen. Festen blir neppe bedre, men det gjør dagen derpå, sier Mørland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!