Ny bok: Metallica har tapt penger i fem år

Heavyrockere gikk i luksusfella.

(Dagbladet): Ifølge den nye boka «Into the Black: The Inside Story of Metallica (1991-2014)» av de erfarne musikkjournalistene Ian Winwood og Paul Brannigan, har Metallica hatt røde tall i regnskapet helt siden 2010.

Når heavyrockerne er å se på europeiske festivalscener så å si hver sommer handler det om ren og skjær nødvendighet. Det går fram at et intervju med forfatterne på nettstedet The Weeklings.

Forfengelighetsprosjekter Opplysningene står i kontrast til den generelle oppfatningen av Metallica som tidenes mest lukrative heavy metal-band, med over 100 millioner solgte album og eviggrønne klassikere som «Master of Puppets» og den svarte plata i katalogen.

Nyere utgivelser som «St. Anger», samarbeidsplata «Lulu» med nå avdøde Lou Reed, og «Death Magnetic» har imidlertid fått i beste fall blandet mottakelse blant fansen.

Men det er særlig det forfatterne kaller «forfengelighetsprosjekter» som har gjort California-rockerne til et tapsprosjekt. Særlig forsøket på å etablere en egen festival i USA, Orion festival, og den egenproduserte filmfiaskoen «Through the Never» har fått millionene til å renne ut av kassa.

Marginene tok en smell - Legger du til lønninger til stab og crew og diverse andre løpende utgifter som følger med når du driver et underholdningskonsern, skjønner du lett hvorfor bandet av nødvendighet, snarere enn eget ønske, er nødt til å turnere i Europa hver sommer, sier forfatterne til The Weeklings.

- Ingen kommer til å felle noen tårer av å høre om Metallicas fattigdom, men det siste tiåret er det ingen tvil om at marginene deres har fått seg en smell, sier Winwood og Brannigan, som også tidligere har skrevet godt mottatte bøker om bandet.

De understreker også at det er bandets risikovillighet, filosofi om å satse for fullt på prosjekter de tror på og selv ha hånda på styringa hele veien som straffer seg når sluttresultatet ikke faller i fansens smak.

Altså mange av de samme faktorene som gjorde Metallica høyt skattet i utgangspunktet.

Dårlig på kompromisser - Det er vanskelig å ta et band på å følge sine prinsipper, sier forfatterne.

Gruppa har selv ved flere anledninger erkjent at Orion-festivalen var et tapssluk av dimensjoner, og sagt at tida får vise om «Through the Never»-filmen var verdt det den kostet.

- Å inngå kompromisser er ikke Metallicas styrke, sa trommeslager Lars Ulrich til The Quietus for to år siden.

- Og jeg håper fansen setter pris på at hvis noe har Metallica-navnet skrevet på seg, så kommer det faktisk fra oss.

20. august spiller Metallica for et allerede utsolgt Bergenhus festning.

SPILLER OFTE: Metallica har vært mye i Europa og Norge de siste åra, og til sommeren kommer de tilbake til Bergen. Det skyldes økonomisk nødvendighet, hevdes det i ny bok. Her Lars Ulrich og James Hetfield i Oslo Spektrum i 2009. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SPILLER OFTE: Metallica har vært mye i Europa og Norge de siste åra, og til sommeren kommer de tilbake til Bergen. Det skyldes økonomisk nødvendighet, hevdes det i ny bok. Her Lars Ulrich og James Hetfield i Oslo Spektrum i 2009. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer