STEINGJERDE PÅ JÆREN: Boka "Av stein" av Eva Røyrane og fotograf Oddleiv Apneseth tar for seg byggverk av stein, særlig i Hordaland. Boka og bildene kan i beste fall føre til større våkenhet for slike skatter når du er ute i naturen. Paret har tidligere samarbeidet om den flotte boka "Norske låver". Foto: NTB/Scanpix
STEINGJERDE PÅ JÆREN: Boka "Av stein" av Eva Røyrane og fotograf Oddleiv Apneseth tar for seg byggverk av stein, særlig i Hordaland. Boka og bildene kan i beste fall føre til større våkenhet for slike skatter når du er ute i naturen. Paret har tidligere samarbeidet om den flotte boka "Norske låver". Foto: NTB/ScanpixVis mer

Ny bok om den gangen folk brukte stein til å bygge hus

Wandrups utvalgte: Flott bilder, og teksten er ikke tung.

BOK: Unger er glade i steiner. De plukker dem fra bakken, kjenner på formen, putter dem i lomma. For voksne har steinen tradisjonelt hatt en nyttefunksjon, løsrevet fra den tiltrekkende skjønnheten. Om dette handler Eva Røyranes nye bok, «Av stein», utført i samarbeid med fotografen Oddleiv Apneseth.

STEINTØFT: Bygninger og gjerder av stein.
STEINTØFT: Bygninger og gjerder av stein. Vis mer

For tre år siden kom disse to med boka «Norske låver», allerede en klassisk dokumentasjon av et byggverk som gjennom århundrer har satt preg på det norske landskapet. Denne gangen dreier det seg om konstruksjoner av stein, bygd til nytte med stort slit, i dag ofte mosegrodd og skjult. Men verd å oppdage.

Boka åpner øyet for skjulte skatter. Teksten forteller om de forskjellige nyttefunksjoner slike byggverk har hatt, særlig i Hordaland nord for Bergen. Ordene, som er lagt med fin hånd på hverandre, er ledsaget av praktfulle fotografier.

Stein og poesi hører nært sammen. La oss lytte til Paal-Helge Haugen i «Steingjerde» (1979):

det var steingjerda/som batt verden/saman//strake band frå elva/til fjellet/varme å sitje på/i/sommarkvelden//steinene kila inn/mot kvarandre/med uendeleg tolmod:/tid og nevar»