Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Ny bok om Den sentralafrikanske republikk forsøker å forklare hvor all volden kommer fra

Det skrøpelige landet.

FRANSKE STYRKER: Bildet viser franske styrker i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, i februar 2016. De var en del av en militæroperasjon som varte fra 2013 til oktober i fjor, og som skulle skape fred i landet.  Foto: NTB SCANPIX / AFP / ISSOUF SANOGO
FRANSKE STYRKER: Bildet viser franske styrker i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, i februar 2016. De var en del av en militæroperasjon som varte fra 2013 til oktober i fjor, og som skulle skape fred i landet.  Foto: NTB SCANPIX / AFP / ISSOUF SANOGO Vis mer

Det er alltid mye å lære av antropologene. Nært og detaljert, og oftest gjennom personlig feltarbeid banker de forsiktig på kulturer, skikker, tradisjoner, vaner og trosformer. Vi ser oss selv utenfra og lærer ofte hvor provinsielle vi er.

Den norskættede antropologen Louisa Lombard er en klassisk antropolog av denne typen. Hun har gjort studiet av Den sentralafrikanske republikk (CAR) til sitt spesialområde, og viser oss nok en gang hvilken kraft det kan være i et fag som antropologi.

Det er vel ikke så mange her hjemme som forbinder noe spesifikt med denne tidlige franske kolonien. Unntaket er kanskje den bisarre episoden med «keiser» Jean-Bedél Bokassa, som ble fjernet av Frankrike i 1979. Bokassas luksuriøse innkjøp av en keisertrone à la Napoleon og ditto leopardkapper og septre ble en absurd kopi av moderlandets tradisjoner, nå som farse mer enn en tragedie.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

1 UKE*

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr 1 uke. 0,14 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(3,3 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr 1 måned. 3,3 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr 3 måneder. 2,76 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55,-/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Alle abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?