FRANSKE STYRKER: Bildet viser franske styrker i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, i februar 2016. De var en del av en militæroperasjon som varte fra 2013 til oktober i fjor, og som skulle skape fred i landet.  Foto: NTB SCANPIX / AFP / ISSOUF SANOGO
FRANSKE STYRKER: Bildet viser franske styrker i Bangui, hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk, i februar 2016. De var en del av en militæroperasjon som varte fra 2013 til oktober i fjor, og som skulle skape fred i landet.  Foto: NTB SCANPIX / AFP / ISSOUF SANOGOVis mer

Ny bok om Den sentralafrikanske republikk forsøker å forklare hvor all volden kommer fra

Det skrøpelige landet.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er alltid mye å lære av antropologene. Nært og detaljert, og oftest gjennom personlig feltarbeid banker de forsiktig på kulturer, skikker, tradisjoner, vaner og trosformer. Vi ser oss selv utenfra og lærer ofte hvor provinsielle vi er.

Den norskættede antropologen Louisa Lombard er en klassisk antropolog av denne typen. Hun har gjort studiet av Den sentralafrikanske republikk (CAR) til sitt spesialområde, og viser oss nok en gang hvilken kraft det kan være i et fag som antropologi.

Det er vel ikke så mange her hjemme som forbinder noe spesifikt med denne tidlige franske kolonien. Unntaket er kanskje den bisarre episoden med «keiser» Jean-Bedél Bokassa, som ble fjernet av Frankrike i 1979. Bokassas luksuriøse innkjøp av en keisertrone à la Napoleon og ditto leopardkapper og septre ble en absurd kopi av moderlandets tradisjoner, nå som farse mer enn en tragedie.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn