Ny bok om Marcel Proust

Henrik H. Langelands Proust-studie skal være et verk for dem som kjenner «På sporet av den tapte tid», og en introduksjon til dem som gjerne skulle ha lest denne. Han kommer fra oppgaven med glans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Foruten en opplysende gjennomgang av Prousts særegne liv og romanens handlingsgang - til stor nytte for dem som ikke kjenner det fra før - presenterer han en konsis, klargjørende og velstrukturert lesning, der han behandler og knytter sammen en rekke av romanens estetiske problemstillinger.

I et brev skriver Proust: «Mine bøker skal vise utviklingen av en tanke. Men jeg har ikke villet analysere abstrakt, jeg har villet gjenskape utviklingen, få den til å leve.»

For Langeland gjør han dette ved å vise hvordan tanken endrer seg over tid, hvordan erfaringen og tida er forent i vanen, og at ved å bryte med denne vanen, lærer man å se på en ny måte.

Vanen er «erfaringens anestesi», skriver Langeland. Å lære å bryte med vanen gjør man gjennom kunsten; kunsten lærer en å se. Romanfortellerens dannelse er således en estetisk erfaringsutvikling. Gjennom kunsten kan romanens forteller «Marcel» frigjøre seg og lære å skape nye metaforer, som igjen lar ham forstå hvordan han kan skrive.

Det er dette vanebruddet, «kunstens vanebrytende potensial», Langeland leser som romanens vesentlige estetiske moment. Tida og den estetiske erfaringen er nøye knyttet sammen. De berømte «privilegerte øyeblikk» og ufrivillige erindringer som romanfortelleren «Marcel» gjennomgår i Prousts verk, gir verket dets form og struktur, men er også en del av fortellerens komplekse estetiske dannelsesutvikling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer