Ny bok skal avsløre nazisamarbeid

Forfatteren mener Hollywood var en stor del av nazikulturen.

AVSLØRER: Forfatteren Ben Urward mener Hollywood og filmbransjen samarbeidet med Adolf Hitler. Foto: Stella Pictures
AVSLØRER: Forfatteren Ben Urward mener Hollywood og filmbransjen samarbeidet med Adolf Hitler. Foto: Stella PicturesVis mer

(Dagbladet): Listen over bransjer og institusjoner som har blitt anklaget for hvitvasking etter Hitlers tid er lang.

Nå vil forfatteren, Ben Urwand (35), legge til Hollywood i denne lisa.

I den nye boka hans «The Collaboration: Hollywood's Pact With Hitler», bruker Urwand tidligere dokumenter for å argumentere for at Hollywood-studioer og kinoer godtok nazisensur og aktivt samarbeidet med regimets propaganda.

- Hollywood samarbeidet ikke bare med nazi-Tyskland, men også Adolf Hitler, forteller Urwand til New York Times.

- En ny «blockbuster» I følge Tablet elsket Hitler amerikanske filmer og inviterte gjerne gjester til sin private kinosal. Nå viser det seg at kjærligheten for amerikanske filmer ble gjengjeldt av Hollywood. Boka, som er ventet i oktober, informerer om sjokkerende ny kunnskap om partnerskap mellom nazistene og store Hollywood-produsenter.

Etter mye research og graving i arkivene i Berlin og Washington DC, skal Urwand ha avdekket bevis for at Hollywood og nazistene samarbeidet mye tettere enn man har trodd.

Historiker, forfatter og professor ved Emory University, Deborah Lipstadt, gleder seg til å se hva Urwand har klart å grave opp.

- Jeg tror at det Urwand har funnet kan være en ny «blockbuster», sier hun.

- Jeg er veldig spent på å se denne boken.

Fjernet ordet «jøde» I boka viser Urwand hvordan filmsjefer fjernet filmscener for å tilpasse det til naziembetsmenn. Det kommer også fram at Jack Warner, en av grunnleggerne av Warner Brothers Studios, personlig ga orde om at ordet «jøde» skulle bli fjernet fra all dialog i filmen «The Life of Emile Zola» fra 1937.

Urwand skriver også at det var Warners studio som var den første til å invitere naziembetsmennene til sitt Warner Bros. Studios i Hollywood.

- Det er en myte at Warner brødrene var korsfarerne mot fascismen. De var de første til å prøve å berolige nazistene tilbake i 1933, sier han.