Ny bok: Disse 25 personene er Norges mektigste

«Makteliten» lister opp landets 252 mektigste personer over ulike felter.

IKKE OVERRASKENDE: Eiendomsmagnat Olav Thon er en av Norges rikeste menn, og samtidig en av Norges 25 mektigste personer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
IKKE OVERRASKENDE: Eiendomsmagnat Olav Thon er en av Norges rikeste menn, og samtidig en av Norges 25 mektigste personer. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag presenteres boka «Makteliten» hos Kagge forlag.

Boka lister opp «252 kvinner og menn som styrer Norge», og er utarbeidet av Fritt Ord-leder Knut Olav Åmås i samarbeid med Civita-leder Kristin Clemet, DN-kommentator Kjetil Wiedswang og Dagbladet-kommentator Aksel Braanen Sterri.

Fordelt på kategorier som næringsliv, politikk, kulturliv og sivilsamfunn legger Åmås og bidragsyterne fram hvem de mener må regnes som makteliten her til lands (se liste nedover i saken).

Offentlig sektor viktig

Boka veier nærhet til offentlig sektor tungt.

– Makt i Norge er i påfallende grad knyttet til det å være nær beslutninger i offentlig sektor og offentlig politikk. Det hjelper ikke bare å ha kapital, man må også ha politisk teft. Dette skyldes jo at Norge har en enorm offentlig sektor, som vokser, sier Åmås.

Redaksjonen sier at de har fokusert på hard makt; innflytelse og makt over beslutninger, over en mykere symbolsk makt.

– Den harde makta finnes i politikk, næringsliv og forvaltning. Noe av det viktigste er ren beslutningsmakt, formelt og uformelt nettverk, styreverv og personlige egenskaper, sier Åmås.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer