Ny bombe fra Rolf Groven

«Seierherrer» er billedkunstneren Rolf Grovens siste politiske provokasjon. Den norske makteliten poserer bak en bombe påmalt «In God we trust», eller er det «USA» de stoler på? Malingen er utflytende på det punktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har arbeidet på dette maleriet de siste to månedene. Min metode er jo å hente motiver fra samtidshistorien, sier Rolf Groven til Dagbladet. Hans forrige bidrag til norsk samfunnsdebatt var «Gasskraftverk» for to år siden, med Jan Petersen og Jens Stoltenberg i het omfavnelse.

Bibel og våpen

Denne gang ser vi vår presteviede statsminister Kjell Magne Bondevik, som har involvert Norge i to kriger, innta en sentral posisjon med bibel og skytevåpen foran høydedragene utenfor Jerusalem. Eller er det Kabul?

Regjeringen er representert med utenriksminister Jan Petersen, iført diplomatkoffert og maskingevær. Vi gjenkjenner også statsrådene for krig og kultur, henholdsvis Kristin Krohn Devold og Valgerd Svarstad Haugland med potente stridsmidler. Med den brunkledde Carl. I Hagen er Grovens gruppebilde fullbrakt.

Maleriet henger på stipendsøkernes utstilling, som åpner på Kunstnernes Hus i Oslo lørdag.

En paria

Rolf Groven er en paria i norsk billedkunst. I sin over 30-årige karriere har han fått ett eneste stipend. Det skjedde først i fjor.

- Jeg fyller 60 år i 2003, og søkte om bidrag til en jubileumsutstilling. Svaret var som vanlig nei. Jeg kunne ha presentert et syttitall arbeider fra en periode på over 30 år, sier Groven - som etter hvert har vent seg til den negative innstillingen fra dominerende kunstnerkretser.

«SEIERHERRER»:  Rolf Grovens ferske maleri av den norske makteliten plassert i en slags innbyrdes rangorden, solid innrammet av fragmenter fra Koranen. Bak fra venstre Carl I. Hagen, Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen. Foran fra venstre Kristin Krohn Devold og Valgerd Svarstad Haugland.
«SEIERHERRER»: Rolf Grovens ferske maleri av den norske makteliten plassert i en slags innbyrdes rangorden, solid innrammet av fragmenter fra Koranen. Bak fra venstre Carl I. Hagen, Kjell Magne Bondevik og Jan Petersen. Foran fra venstre Kristin Krohn Devold og Valgerd Svarstad Haugland. Vis mer

Kanskje er kollegene misunnelige fordi Groven som få andre billedkunstnere overveldes av publisitet. Hans anti-EU-bilde «Norsk nyromantikk» fra 1972 er gjengitt i 30 lærebøker.

- Pønsker du på en ny provokasjon, Groven?

- Vi får se hva som skjer i verden. Men jeg kan ikke alltid male det jeg ønsker. Så akkurat nå lager jeg bilder som folk vil kjøpe, i motsetning til mine politiske bilder.

«Gasskamerater»: Rolf Groven fotografert foran sin forrige politiske provokasjon fra 2000, gasskameratene Jan Petersen og Jens Stoltenberg.
«KINDER KÜCHE & KIRCHE:» Valgerd Svarstad Haugland med Vidar Kleppe på fanget og Carl I. Hagen og Kjell Magne Bondevik i badekaret - fra 1999.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer