Ny bosnisk filmtriumf

Vant Gullbjørnen i Berlin for postkrigsdrama.

(Dagbladet.no): Den bosniske filmen «Grbavica» vant i kveld Gullbjørnen under den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Filmen, laget av Jasmila Zbanic, handler om hvordan alenemoren Esma og hennes 12 år gamle datter Sara klarer seg i etterdønningene etter den blodige borgerkrigen i Bosnia Herzegovina.

Grbavica er navnet på en bydel i hovedstaden Sarajevo. Som resten av byen ble denne hardt rammet under beleiringen som holdt et jerngrep om hovedstaden.

Blomstrer

Filmen var et produksjonssamarbeid mellom Østerike, Bosnia Herzegovina, Tyskland og Kroatia.

Gullbjørnen er nok en viktig seier for den sterke filmkulturen på Balkan, som lå i ruin etter balkankrigene på 90-tallet.

Filmen «Ingenmannsland» fra 2001 satte regionens filmkultur på det internasjonale kartet igjen da den vant Oscar for beste utenlandske film.

Etter det har filmkulturen blomstret, og vært en brobygger mellom folkegruppene som kjempet mot hverandre da Jugoslavia kollapset. Filmfestivalen i Sarajevo har blitt den fremste promotøren for film fra samtlige land på Balkan. Og stadig flere av disse filmene er samproduksjoner over landegrensene man tidligere sloss om.

GULLBJØRNER: Regissør Jasmila Zbanic og skuespillerne Mirjana Karanovic (t.v) og Luna Mijovic (t.h) kan glede seg over Gullbjørnen for den bosniske filmen «Grbavica». Foto: Scanpix
GULLBJØRNER: Regissør Jasmila Zbanic og skuespillerne Mirjana Karanovic (t.v) og Luna Mijovic (t.h) kan glede seg over Gullbjørnen for den bosniske filmen «Grbavica». Foto: Scanpix Vis mer

Hard konkurranse

Også skandinavisk film ble hedret i Berlin. Juryen på 12 plukket ut to andreplasser, hvorav dansk-svenske «En Soap» og iranske «Offside» ble trukket fram.

Britiske Michael Winterbottom fikk prisen som beste regissør for sitt dokudrama «The Road to Guantanamo».

Tyskland stakk av med prisene for beste mannlige og kvinnelige skuespillere: Moritz Bleibtreu for rollen i «Elementarteilchen» og Sandra Hüller som spiller i «Requiem».

HERJET: Slik så bydelen Grbavica ut i virkeligheten like etter Dayton-avtalen sikret freden i Bosnia Herzegovina. Hovedstaden Sarajevo er i dag blitt et senter for filmkulturen på Balkan.