Ny Breivik-bok får leseren til å grøsse

Franskmenn tømmer bokhandlerne.

BLIR SVIMMEL: Blir svimmel av å vandre i Breiviks fotspor, skriver en fransk avis om boka, som blir omtalt som «glitrende reise i Kommandørens mentale helvete». Foto: Bjørn Langsem/Forlaget Ring
BLIR SVIMMEL: Blir svimmel av å vandre i Breiviks fotspor, skriver en fransk avis om boka, som blir omtalt som «glitrende reise i Kommandørens mentale helvete». Foto: Bjørn Langsem/Forlaget RingVis mer

Fransk Breivik-bok rives vekk fra hyllene, skriver Aftenposten.

Stor interesse Boka «Utøya», er skrevet av den den franske journalisten Laurent Obertone. Allerede samme dag som den kom, ble den revet vekk fra hyllene.

Det er stor interesse for den norske massemorderen i Frankrike.

Anders Behring Breiviks far bor i Frankrike, og norsk politi har samarbeidet med det franske om samtaler med faren, som har fortalt at han mistet kontakt med sønnen midt på 90-tallet.

Massakren minutt for minutt I følge forlaget er boka et dypdykk i Anders Behring Breiviks hode, liv og galskap, skrevet i jeg-form. Massakren beskrives minutt for minutt, med alle detaljer.

Aftenpostens korrespondent har intervjuet forfatteren, gravejournalisten Laurent Obertone. Han har fått tilgang til politirapporter og rettsdokumenter.

Obertone har også snakket med vitner og overlevende. Han har dessuten studert Breiviks manifest for å kummeunder huden og lage et presist portrett av massemorderen.

«Kommandørens mentale helvete» - Det dreier seg ikke om noen aksept. Obertone er helt imot Breiviks handlinger - og heller ikke ute etter skandale, bedyrer forlegger David Serra overfor Aftenposten, som skriver videre:

En kritiker hevder at Utøya er en «glitrende reise i Kommandørens mentale helvete».

Nok en kritiker sammenligner Obertone med Truman Capote i «Med kaldt blod».

Kaldt nedover ryggen Han sier selv at han ble helt svimmel av å vandre i Breiviks fotspor, skriver avisa.

Ifølge magasinet Première rystes leseren.

- Fråden står om munnen og det går kaldt nedover ryggen hver gang Breivik-Obertone henvender seg til oss, skriver magasinet, som hevder at bokens kvaliteter skyldes Breivik og hans nitide planlegging.