Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny Brødrene Dal-film på vei

Selv Kirkvaag er med, to år etter sin død.

LITT AV EN KNIPE, GUTTER: Sist Brødrene Dal reiste i tiden jaktet de på Karl XII gamasjer. Nå drar de til vikingtiden - med gamle opptak av Trond Kirkvaag.
LITT AV EN KNIPE, GUTTER: Sist Brødrene Dal reiste i tiden jaktet de på Karl XII gamasjer. Nå drar de til vikingtiden - med gamle opptak av Trond Kirkvaag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trond Kirkvaag hadde vært syk i lengre tid da det ble kjent at han var innlagt på Ullevål sykehus sommeren 2007.

I midten av november samme år tapte den folkekjære komikeren kampen mot kreften.

Etter at Kirkvaag gikk bort har det vært utenkelig for Knut Lystad og Lars Mjøen å sende Brødrene Dal på nye eventyr. Men nå har det dukket opp en mulighet til å videreutvikle en gammel ekspedisjon der alle tre deltok.

Ny kinofilm
Sommeren 1997 spilte Lystad og Mjøen «Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse» over to uker på Tusenfryd utenfor Oslo.

Kirkvaag hadde den gang ikke anledning til å være med på selve forestillingen. I stedet spilte han inn flere scener på forhånd og kommuniserte på den måten med de to andre brødrene via en storskjerm.

Det er liveopptak fra denne forestillingen, inkludert Kirkvaags scener, som i stor del skal utgjøre den nye kinofilmen.

- Det er klart det er litt vemodig å gjøre dette uten Trond, men vi er veldig stolte av ham og det vi gjorde sammen, så vi håper dette mer enn noe annet vil bli et hyggelig gjensyn, sier Mjøen til Dagbladet.

På kino neste sommer
I den kommende filmen reiser Brødrene Dal nok en gang tilbake i tid og havner midt oppi en heftig feide mellom to rivaliserende vikingfamilier.

I disse dager jobber Mjøen og Lystad med monologene til fortelleren. Scenene til Tom Mathisens gjennomgangsfigur er blant dem som skal spilles inn på nytt til filmen.

Det samme skal et sagn fra Snorres sagaer om et magisk sverd, som utgjør bakteppet for historien.

Ellers vil filmen bestå av liveopptakene fra tre av de 14 forestillingene fra 1997.

- Vi går gjennom opptakene nesten bilde for bilde og klipper bort publikum og publikumsreaksjonene. Vi gjorde en ekstra forestilling uten publikum, for å få tatt nærbilder og liknende, med tanke på nettopp en tv- eller kinoversjon, forteller Lystad.

Det er først nå i seinere tid at det har vært mulig å lage filmen. Opptakene lå i mange år og støvet ned i konkursboet til en av forestillingens sponsorer før Lystad, Mjøen og samarbeidspartnerne deres nå har sikret seg dem.

- Vi ble opprinnelig spurt om å være med på en DVD-utgivelse, men ble overrasket over både den tekniske kvaliteten og over innholdet. Vi spytter nå inn ekstra penger og satser på slippe filmen digitalt på kino neste sommer, sier direktør Bjørn Hoenvoll i Nordisk Filmdistribusjon.

Vurderer Brødrene Dal jr.
Selv om «Brødrene Dal og Vikingsverdets forbannelse» er en 12 år gammel forestilling og brødrene selv i år feirer 30-årsjubileum, er Lystad og Mjøen sikre på at trioen med de karakteristiske kjeledressene fortsatt har evnen til å underholde.

- Humoren som Harald Eia og andre populære komikere fronter i dag er mer realistisk enn den vi står for. Og når jeg ser tilbake på den første Brødrene Dal-serien vi laget, slår det meg at den er ganske barnslig, sier Mjøen.

- Likevel er det veldig mange, både ungdommer og folk på 70, som kommer bort til oss og forteller hvor begeistret de er for Brødrene Dal. Tidsnøytrale og universelle temaer gjør at seriene holder seg godt, legger Lystad til.

Nå er det uansett slutt. Turen tilbake til vikingtida blir siste gang folk får se Kirkvaag, Lystad og Mjøen som Gaus og Roms og Brumund.

- Det føles ikke riktig å gjøre mer uten Trond. Men kanskje kan vi skrive noe med andre folk i rollene. Og det hadde jo også vært morsomt med en juniorvariant slik som Olsenbanden har. Tross alt er det jo mye mer logisk at tre brødre henger sammen i barndommen enn tre skurker, ler Lystad.

Trond Kirkvaags enke, Merete Kirkvaag, sier til Dagbladet at prosjektet gjennomføres med hennes velsignelse, men ønsker ikke å uttale seg om det utover dette.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!