Integreringsappen «Welcome! app» lansert på norsk

Ny chatte-app skal hjelpe flyktninger med integreringen

Skal hjelpe flyktninger å få kontakt med nordmenn, men NOAS mener tiltaket kan by på utfordringer.

ILLUSTRASJONSBILDE: En ny app skal hjelpe til å skape kontakt mellom flyktninger og nordmenn. Her et bilde fra da innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Forus transittmottak i Stavanger i fjor.
Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
ILLUSTRASJONSBILDE: En ny app skal hjelpe til å skape kontakt mellom flyktninger og nordmenn. Her et bilde fra da innvandrings og integreringsminister Sylvi Listhaug besøkte Forus transittmottak i Stavanger i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Gjennom de siste åra har flyktningstrømmen i verden vært den største siden andre verdenskrig, og et ønske om å kunne hjelpe til å ta i mot flyktninger på en god og trygg måte, har vært til stede hos mange.

Det ønsket satt også inne hos noen svenske gründere fra selskapet «Welcome».

HENTET NY INTEGRERINGSAPP TIL NORGE: Rådgiver i tankesmien Skaperkraft, Andreas Masvie, håper appen kan bidra til at terskelen for å skape en kontakt mellom flyktninger og innbyggere blir lavere.   Foto: Agnus Invest
HENTET NY INTEGRERINGSAPP TIL NORGE: Rådgiver i tankesmien Skaperkraft, Andreas Masvie, håper appen kan bidra til at terskelen for å skape en kontakt mellom flyktninger og innbyggere blir lavere. Foto: Agnus Invest Vis mer

Høsten 2015 fikk de en nytenkende idé. De ville skape et verktøy som kunne være med på å forenkle integreringsprosessen for flyktningene som kom til landet.

«Welcome! app» ble lansert i Sverige i februar 2016.

«Welcome!» er en digital plattform som setter asylsøkere og andre, nye tilflyttede i kontakt med innbyggerne i landet.

Appen har hele 20 000 nedlastinger i Sverige, og 10 000 personer har knyttet kontakter, forteller Emma Rosman, skaperen av appen.

- Ideen kom fram etter at det ble kjent at Sverige satte rekord i antall asylsøkere, forklarer Rosman til Dagbladet.

Ved å laste ned appen og koble til din Facebook-profil kan du bruke appen enten til å stille spørsmål, chatte eller invitere hverandre på ulike arrangementer og møter.

Denne uka ble integreringsappen «Welcome! app» lansert på norsk, og den svenske app-gründeren tror den nye løsningen har et stort potensiale også her til lands.

Komme i kontakt

- I appen har man muligheten til å snakke sammen, og det er viktig for mange. Man trenger ikke å møte noen fysisk for å hjelpe til, påpeker Rosman.

- Det er kontakten som er det viktigste, og det er der vi ønsker å være unike. Det er en digital løsning hvor nye tilflyttere har muligheten til å spørre andre om hva som helst, fortsetter hun.

Nå til Norge

Andreas Masvie, rådgiver i tankesmien Skaperkraft, hentet appen til Norge. Han sier at han er veldig glad for at de har fått muligheten til å ta dette et steg videre.

Tilgjengelig: Appen er nå tilgjengelig i Norge i App Store. Foto: Skjermdump
Tilgjengelig: Appen er nå tilgjengelig i Norge i App Store. Foto: Skjermdump Vis mer

- Vi er 100 prosent for at flyktninger som kommer til landet skal bli tatt i mot på en god måte, sier Masvie til Dagbladet.

Han forteller videre at FNs flyktningbyrå har uttrykt at de har stor tro på dette tiltaket, og dermed ønsker appen i flere land.

- Hvilke forventninger har du til Norges-lanseringen?

- Jeg tror det blir veldig bra. Det er en ypperlig måte å kunne hjelpe til med hverdagsintegreringen på, svarer han. Hvis man ikke bruker det selv, hjelper det ikke å skylde på alt annet. Da ligger skylden i deg og meg.

«Welcome! app» er fri for reklame, og Masvie forteller til Dagbladet at de ikke har noen inntjening på appen.

- Det er tankesmien Skaperkraft som står for det finansielle i Norge, sier han.

Utfordringer

Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), forteller til Dagbladet at utfordringen ved sånne type tiltak kan være å skape en langvarig kobling mellom personer.

- Jeg tror at det å skape kontakter gjennom felles interesser og «mål» er det beste for integreringen. Det å møtes for en grunn, og ikke bare møtes fordi den ene er asylsøker og den andre er innbygger, sier Martinsen.

Han vil likevel fremheve at han stiller seg svært positiv til at det blir satt i gang integreringstiltak som bidrar til å skape møteplasser for flyktninger.

- Det at de har muligheten til å enkelt opparbeide seg et nettverk ser jeg på som kjempepositivt, og som en viktig del av integreringen, legger han til.

Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra Innvandrings- og integreringsminister , Sylvi Listhaug (FrP), men Justisdepartementet vil ikke kommentere saken, da de ikke har kjennskap til tiltaket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer