INN PÅ BOKLISTA: Leif G.W. Persson, krimforfatter og professor i kriminologi, debuterer på boklista denne uka med en ny utgave av en åtte år gammel krimroman.   
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
INN PÅ BOKLISTA: Leif G.W. Persson, krimforfatter og professor i kriminologi, debuterer på boklista denne uka med en ny utgave av en åtte år gammel krimroman. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Ny «deckarkung» på boklista

Selv leser Leif G.W. Persson nesten ikke krim.

||| (Dagbladet): Den svenske krimkongen, eller «deckarkungen» om du vil, Leif G. W. Persson debuterer denne uka på pocketlista med en ny utgave av boka «Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde» - åtte år etter at boka kom ut for første gang.

Dette er den første boka i trilogien «Velferdsstatens fall», som kretser rundt mordet på en svensk statsminister.

Palme-drapet
I den første ligner han mistenkelig på Olof Palme. I den siste er statsministeren Palme. Der lanserer forfatteren en fiktiv løsning på det virkelige Palme-drapet, som han selv har stor tro på.

- Jeg tror det skjedde akkurat slik som jeg skriver, sa han i et intervju med Dagbladet tidligere i sommer.

Persson er professor i kriminologi og en av Sveriges mest kjente krimeksperter, blant annet gjennom opptredener i den svenske utgaven av TV-serien «Etterlyst». Han har gitt ut flere kritikerroste og bestselgende krimromaner gjennom et 30 år langt forfatterskap, men har ikke fått et like godt tak på norske krimelskere som svenske.

Leser lite krim
Det håper Schibsted Forlag å gjøre noe med, når de nå relanserer trilogien med brask og bram. De to første bøkene, som tidligere er utgitt på Cappelen Damm, har kommet i pocket. Den siste utgis for første gang på norsk, i hardback. I likhet med de Perssons første tre bøker, som kom på 70- og 80-tallet, skal også disse tre etter planen filmatiseres.

Når han nå gjør sitt inntog på den norske boklista, er det i selskap med en rekke andre populære svenske krimforfattere. Men selv leser han nesten ikke krim. Han har ikke så mye til overs for de fleste av sine krimkolleger.

- De fleste av dem har ingen anelse om hvordan politiet jobber. Mange er hjemmeværende koner eller journalister som aldri kunne oppklart et mord. Det er det jeg og mine kompiser som gjør, sa han i intervjuet med Dagbladet.

De tre bøkene som nå gis ut på Schibsted hadde et samlet førsteopplag på 24 000 bøker. «Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde» er helt utsolgt, og skal nå trykkes opp i et nytt opplag på 10 000, forteller informasjonssjef Anne Iversen. De to andre bøkene i serien får også nye opplag, på 5 000 bøker hver.

- Vi er kjempefornøyde med salget, og synes det er veldig morsomt at dette slår an, sier hun til Dagbladet.

• Nå som «Mellom sommerens lengsel og vinterens kulde» ligger på boklista, kan du anmelde den og få en gratis bok som takk. Les mer om Dagbladets anmeldelsesprosjekt her, eller klikk her for å anmelde hvilken som helst av bøkene på boklista.