KOMMENTARER

Filmfestivalen i Cannes:

Ny dokumentar: En hyllest til paven eller en propagandafilm?

Pave Frans snakker varmt og overbevist om omsorgen for de fattige i verden. Men han er også en mektig mann som bør utfordres

ENIGE I MANGT: Wim Wenders, som har laget kjærlige kunstnerportretter i "Pina" (2011) og "Buena Vista Social Club" (1999), har laget dokumentar om paven.
ENIGE I MANGT: Wim Wenders, som har laget kjærlige kunstnerportretter i "Pina" (2011) og "Buena Vista Social Club" (1999), har laget dokumentar om paven. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

CANNES (Dagbladet): Det er egentlig et møte som kunne vært skrevet i stjernene. Wim Wenders, filmskaperen med det uryddige håret, er fascinert av det himmelske og glad i menneskene som trasker rundt på jorden. Spillefilmer som «Lidenskapens vinger» (1987) og kunstnerportrettene «Pina» (2011) og «Buena Vista Social Club» (1999) beviser såpass. Han har tilsynelatende funnet den perfekte skikkelsen å portrettere i Pave Frans. Denne uken hadde Wenders’ nye dokumentar, «Pave Frans: En mann av sitt ord», premiere i Cannes.

Wenders har fått paven i tale, og lar ham se direkte inn i kamera og snakke med overbevisning om at folk må føle seg nærmere forbundet med hverandre, om at jorden må ivaretas bedre og at dens ressurser må fordeles jevnere. Det er liksom litt trivelig å se paven farte rundt i pavemobilen med flagrende skjørt, gjennom menneskemengder som vinker og jubler. Wenders får også fint frem hva for en effektiv og nennsom kommunikator paven er, hvordan han inntar det som er kontroversielle standpunkt å ha i den katolske kirken med en enkel henvisning til menneskelighet og samvittighet — som når han svarer på et spørsmål om homofiles rettigheter med et velplassert «hvem er jeg til å dømme?».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer