NORDSJØPRESTEN: I Nordsjøen møter vi blant annet denne blide og sympatiske presten, Berit Bjørnerud. Men, den nye serien «Spesialprestene» blir dessverre en ganske så treig affære. Foto: TV 2
NORDSJØPRESTEN: I Nordsjøen møter vi blant annet denne blide og sympatiske presten, Berit Bjørnerud. Men, den nye serien «Spesialprestene» blir dessverre en ganske så treig affære. Foto: TV 2Vis mer

TV-anmeldelse: «Spesialprestene» på TV 2

Ny dokuserie om prester: Kan ikke måle seg med «113» på NRK

Utvidet «Norge rundt» med prester.

TV:

Forbønn: Først kom vel de faste knottene og så kom vel Ordet. Etterpå var det vel Nattverd. Noe sånt huskes kanskje fra bibelhistorien på folkeskolen før vi valgte å melde oss ut av statskirken den norske i 1977. Og, i dette landet, med av alle ting KrF i regjering, er det ikke bare tusenvis av prester som støtter verdig trengende i sorg, er der i gledens øyeblikk i et bryllup eller på søndager med en eller annen preken.

«Spesialprestene»

3 1 6

Dokumentar

27. januar kl.18.00
Beskrivelse:

Prester som jobber alle andre steder enn i kirken.

Kanal:

TV 2

«Sympatiske prester i kjedelig serie.»
Se alle anmeldelser

I Norge er selvsagt også prester som jobber ute i felt, bak murer og der havet er nærmeste, skumle nabo.

Sympatiske

Det er her TV 2s nye serie «Spesialprestene» kommer inn med premiere søndag førstkommende klokka 18.00 e.Kr.

Dette har dessverre blitt en noe lettbeint hverdagsdokuserie. Vi har riktignok bare fått én eneste episode til påsyn der vi møter tre prester og der mye av tiden brukes til en sympatisk introduksjon av de tre første prestene som er med.

Alle bidrar riktignok med positivitet, både hun offshorepresten i Nordsjøen, han rause på Gardermoen og hun i et lokalt fengsel. Så langt, alt såre vel.

Gode lyttere

Dette er prester som har en ganske annerledes hverdag enn de fleste andre av oss, inkludert nasjonens vanlige prester. «Spesialprestene» som TV kommer ikke nært nok, selv om den gir oss et greit innblikk i en yrkesgruppe som til tider har en viktig misjon for sine medmennesker som er stasjonert på ei oljeplattform eller som sitter innelåst i et fengsel.

Begge stedene kan ensomheten banke hardt på sjelens ytterdør, og da er det viktig at det er noen der som har tid til å prate, og ikke minst, lytte. En god prest er også en unik lytter. Såpass har vi da fått med oss.

Ikke som «113»

Nå skal det legges til at slike arbeidsplassfjernsynsdokumentarer ikke er spesielt originalt i år 2019, men ideen er i utgangspunktet ganske så god, den. Dette selv om «Spesialprestene» ikke kan måle seg med NRK-serien «113» som viser hva som skjer når vi ringer dette nummeret.

«113» er engasjerende og rørende, med røffe øyeblikk inn i hverdagen til landets helsepersonell, de som hjelper oss når vi er nødt til å tilkalle de som kjører med blålys. De som kommer så fort de kan og som redder liv. Dag ut og dag inn.

Norge rundt

«Spesialprestene» er ikke av samme kaliber. Denne serien har ikke, la oss bruke det noe slitte uttrykket nærhet, ei eller action.

TV 2-serien er meget langsom og litt for dvelende. Dette ligger kanskje i temaets natur når vi snakker om prester, men vi får litt følelse av å være med på en utvidet «Norge rundt»-utgave viet prester (vi liker «Norge rundt», altså) der vi følger dem på jobb hvis oppgave også er å være en samtalepartner i sol, frokost, reisedøgn og skygge. Men, det blir for stillestående og for lite mothaker.

Humørfylt

Første episode av «Spesialprestene» har noen interessante aspekter ved seg.

Blant annet møter vi den humørfylte offshorepresten/nordsjøpresten Berit Bjørnerud, ute på plattformen Draugen. Her ute er det ofte arbeidsfolk som plutselig trenger noen å prate med.

SYMPATISK: Fengselsprest Carina Møller. Foto: TV 2
SYMPATISK: Fengselsprest Carina Møller.
Foto: TV 2 Vis mer

Det er også nyttig å få et innsyn i hvordan det er å være der for de innsatte i fengselet i Fræna, der Carina Møller er en meget nærværende og sympatisk fengselsprest.

Kvikk prest

I tillegg får vi også være med på en noe utradisjonell og morsom vielse på Gardermoen hovedflyplass, her med den replikkvikke lufthavnpresten Torbjørn Olsen. Han som har et lite kapell som brått ommøbleres til et hyggelig sted for de nygifte før de reiser til Nice.

Du blir ikke noe dårligere menneske av å se «Spesialprestene», men som det ikke står i skriften: Herrens TV-kanaler er uransakelige i de nådeløse netflixernes tidsalder.