Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny dose «Luther» i 2015

Men hva med Alice?

RETURNERER: John Luther i Idris Elbas skikkelse blir å se i to nye episoder av «Luther» neste år. Samtidig er en film under planlegging. Foto: BBC
RETURNERER: John Luther i Idris Elbas skikkelse blir å se i to nye episoder av «Luther» neste år. Samtidig er en film under planlegging. Foto: BBC Vis mer

— So go on.

Morderen Alice Morgan ser politietterforsker John Luther dypt og ertende inn i øynene noen åndeløse sekunder, med hånda hans festet rundt halsen sin.

Har han henne nå, dama hvis skyld han ikke kan bevise? Vil han virkelig dytte henne av en bro? Eller vil han noe annet?

Man aner et svakt smil der Alice kort oppsummerer hvor de er på vei.

— Kill me. Kiss me. Do something.

Joda, piloten til den britiske krimserien «Luther» er fortsatt topp titting.

Egentlig var serien over i fjor, men sist uke gjorde serieskaper Neil Cross retrett med nyheten om at Idris Elba børster støvet av frakken for en kort fjerdesesong på BBC America i 2015.

Samtidig får serien en amerikansk nyinnspilling.

Et godt tidspunkt for å grave den opp på Netflix, HBO Nordic eller TV2 Sumo, altså.

Både fordi følelsesstyrte Luther er Elbas beste rolle siden «The Wire», og fordi Ruth Wilson briljerer som hans sosiopatiske venn og nemesis.

— Batman og Catwoman
I løpet av tre relativt korte sesonger var spillet mellom de to en viktig faktor i at serien seilte opp som favoritt på linje med «Sherlock», men med færre overmennesketakter.

Når den nå gjenoppstår vet vi likevel ikke om vi får et gjensyn med Alice.

Hun er ikke en konstant tilstedeværelse i serien, men hver gang man aner en ny porsjon av den merkelige dynamikken mellom henne og Luther sitter jubelen gjerne løst.

— Luther kjemper konstant med om han er en god mann eller ikke. Hun får ut den mørkere sida hans, og oppmuntrer ham nærmest til å være seg selv, sa Wilson til Vulture i fjor.

— De er en god duo, som Batman og Robin eller Batman og Catwoman.

Mangler skyldfølelse
Serieskaper Cross sa i fjor til BBC America at fascinasjonen vår med sosiopater og psykopaters manglende skyldfølelse kan ha medvirket til Alices popularitet.

— Tiltrekningen ligger i å ikke føle skyld for dumme ting du har sagt, eller slemme ting du har gjort. Det å gå gjennom livet uten å bry seg er en spektakulær egenskap som jeg skulle ønske jeg hadde.

Cross har ikke sagt annet om fjerde sesong enn at den vil ta Luther tilbake til London. Men Alice-fans kan håpe:

— Jeg skulle gledelig skrevet Alice hele dagen, hver dag. Hun er fantastisk selskap.

KULTFAVORITTER PÅ BROEN: Mens «Luther» er blitt Idris Elbas signaturrolle, er Ruth Wilson i rollen som Alice Morgan (forøvrig med samme etternavn som en annen psykopat-favoritt, Dexter) så populær at serieskaper Neil Cross har diskutert en egen spinoff-serie med BBC. Foto: Skjermdump fra serien
KULTFAVORITTER PÅ BROEN: Mens «Luther» er blitt Idris Elbas signaturrolle, er Ruth Wilson i rollen som Alice Morgan (forøvrig med samme etternavn som en annen psykopat-favoritt, Dexter) så populær at serieskaper Neil Cross har diskutert en egen spinoff-serie med BBC. Foto: Skjermdump fra serien Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling