Ny dramasjef i NRK

Filminstitutt-topp tar over for Hans Rossiné.

Ny dramasjef Ivar Køhn (48) er ansatt som ny dramasjef i NRK. Foto Adrian Øhrn Johansen / Dagbladet
Ny dramasjef Ivar Køhn (48) er ansatt som ny dramasjef i NRK. Foto Adrian Øhrn Johansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Ivar Køhn (48) ble i dag ansatt som ny dramasjef i NRK, og tar over etter Hans Rossiné. Det opplyser NRK i en pressemelding.

Køhn kommer fra stillingen som avdelingsdirektør for utvikling og produksjon ved Norsk Filminstitutt (NFI).

- Sterkt engasjement - Vi er stolte og glade over å få en så kompetent og erfaren mann til å lede NRKs dramaproduksjon fremover. Ivar har et sterkt engasjement for norsk drama og dyp kunnskap om alle sider av produksjonen, fra talentutvikling til ferdig serie, sier Hege Duckert, kulturredaktør i NRK.

- I tillegg er det stas at han har en kjærlighet til NRK Drama, og et ønske om å løfte fram talentene, sier Duckert.  

- Et lokomotiv Køhn sier i pressemeldingen at norsk tv-drama har hatt en meget god utvikling de siste årene.

- Jeg føler meg privilegert og heldig som nå får muligheten til å arbeide med NRK Drama.  Det er utrolig viktig at det lages norsk tv-drama for et norsk publikum, og NRK Drama skal være et lokomotiv for hele bransjen, sier Ivar Køhn.

Køhn begynte i NRK drama i 1987 og har også jobba for STV Drama.  Han har selv skrevet og utviklet dramaserier, og vært involvert i de fleste sider ved utvikling og produksjon av drama, opplyser NRK.

Utskjelt avdeling NRK-drama og Hans Rossiné har det siste året vært utsatt for knallhard kritikk. I fjor høst tok flere til orde for at NRK drama burde legges ned, og skuespiller Anders Baasmo Christensen gikk kraftig til verks i en kronikk i Dagbladet.

Debatten ble utløst da det ble kjent at NRK ville gi manusforfatterne større makt i produksjonen av dramaserier.

En dramaavdelingas største satstinger de siste årene, serien «Erobreren», ble også svært dårlig mottatt av landets anmeldere, og det ble brukt ord som «amatørmessig» og «uutholdelig kjedelig».

Åremålsdebatt Det har også blitt reist spørsmål ved om dramasjefen bør ansettes på åremål, så ikke en person blir sittende for lenge ved roret.

I februar varslet Hans Rossiné at han ville gi seg, etter 12 år som dramasjef.

Ny dramastrategi - Det er av forskjellige grunner jeg nå går av. Jeg signaliserte før debatten i høst at jeg kanskje måtte gjøre noe annet. Og så fikk tilbud om ny jobb, der jeg fikk arbeide med internasjonale rettighetsspørsmål og finansiering. Samtidig hadde jeg levert fra meg en ny dramastraegi for perioden 2013 til 2018, sa Rossiné til Dagbladet.

 FIKK KRITIKK:  Hans Rossinè var den forrige drama-sjefen i NRK. Han fikk mye kritikk.
FIKK KRITIKK: Hans Rossinè var den forrige drama-sjefen i NRK. Han fikk mye kritikk. Vis mer