Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Game of Thrones»

Ny dyreart oppkalt etter Nattkongen

- Bieflua har mange likheter med «Game of Thrones»-karakteren, sier entomolog Brian Lessard.

NIGHT KING: Nattkongen og hans hær av hvitvandrere fra «Game of Thrones» brakte vinteren til Westeros. Nå er det oppdaget en flue i Australia som har svært mye til felles med antagonisten fra HBOs gigasuksess, ifølge forskerne som har gitt den navnet Paramonovius nightking. Foto: HBO Nordic
NIGHT KING: Nattkongen og hans hær av hvitvandrere fra «Game of Thrones» brakte vinteren til Westeros. Nå er det oppdaget en flue i Australia som har svært mye til felles med antagonisten fra HBOs gigasuksess, ifølge forskerne som har gitt den navnet Paramonovius nightking. Foto: HBO Nordic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er gått noen måneder siden verden sto på hodet som følge av «Game of Thrones». Ikke alle var like fornøyde med hvordan historien endte for Nattkongen og hans zombiehær. Nå har imidlertid «The Night King» fått en aldri så liten renessanse - i insektenes verden.

Paramonovius nightking

For det er nemlig nylig oppdaget en ny type flue i Australia, som har fått navnet Paramonovius nightking. Insektene trives på vinteren og har en krone av pigg-aktige hår. Dessuten forandrer den andre insekter til «zombier», melder forskere til BBC.

Det er flere insekter som gjør insekter om til «zombier», som for eksempel denne parasittiske vepsen fra Amerika:

SJELSLURPERVEPS: Insektsforsker Anne Sverdrup-Thygeson forteller den fascinerende historien om sjelslurpervepsen. En type parasittisk veps som gjør kakerlakker om til «zombier». Hør mer om insektenes fantastisk, men truede verden i «Klimapodden: Tolv miljøløsninger»: http://aca.st/a70caa Vis mer

Nattkongen, eller «The Night King», er HBO-suksessens definitive antagonist, og dukker først opp i sesong fire, i episoden «Oathkeeper». Men allerede i seriens første episode stifter seerne bekjentskap med Nattkongens fryktinngytende undersåtter: de levende døde, med isblå øyne. Nattkongen er nemlig i stand til å vekke de døde til «live», og samler seg etter hvert en svær zombiehær.

PARAMONOVIUS NIGHTKING: Insektet lever om vinteren og har en krone av pigg-aktige hår, ikke ulikt sin navnebror Nattkongen. Foto: CSIRO
PARAMONOVIUS NIGHTKING: Insektet lever om vinteren og har en krone av pigg-aktige hår, ikke ulikt sin navnebror Nattkongen. Foto: CSIRO Vis mer

Insektet lever bare i et lite område i vestre del av Australia, og er omtrent en centimeter langt. Det ble først oppdaget i 2012 av to hobbyforskere i en nasjonalpark i Australia. Flere år seinere kunne doktorgradsstudent Xuankun Li ved Australias samvelde- og industriforskningsorganisasjon (CSIRO) bekreftet at det er snakk om en ny art.

- Mange likheter

Dr. Bryan Lessard er entomolog ved CSIRO, og forteller at Xuankun er en stor fan av tv-serien, og at han navnga flua etter seriens antagonist som en takk for alle timene med underholdning «Game of Thrones» har gitt ham.

- Bieflua har mange likheter med «Game of Thrones»-karakteren. Begge er bare å finne om vinteren, og har en krone av torneaktige pigger på hodet. De kvinnelige fluene legger eggene sine på andre insekter, som klekkes og spiser insektet fra innsida og ut - noe som forandrer dem til zombier, akkurat som den ekte Nattkongen, sier han til BBC.

IMPONERENDE: En forsker ved Vanderbilt University har studert kakerlakkens forsvarsmekanismer i møte med den morderiske «zombie»-vepsen. Video: Vanderbilt University, Entomological Society of America. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Paramonovius nightking tilhører en undergruppe av fluer som ser ut som bier. Forskerne tror at de har utviklet seg slik for å unngå å bli spist av fugler, ettersom fuglene er klar over at biene kan stikke.

Fantasyserien «Game of Thrones» er basert på bokserien etter George RR Martin, og er blitt omtalt som verdens største TV-serie. HBO-serien består av totalt åtte sesonger, og ble avsluttet i slutten av mai i år. Sesongpremieren ble sett av 17,4 millioner mennesker i USA.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!