Ny e-bokhandel tar opp kampen mot Amazon

En halv million gratis titler.

NY E-BOKAKTØR: Den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes and Noble lanserte en ny, svært nettbokhandel for e-bøker denne uka. Faksimile: Barnesandnoble.com
NY E-BOKAKTØR: Den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes and Noble lanserte en ny, svært nettbokhandel for e-bøker denne uka. Faksimile: Barnesandnoble.comVis mer

(Dagbladet.no): Den amerikanske bokhandlerkjeden Barnes and Noble lanserte denne uka det de kaller for verdens største e-bokhandel. Det melder blant andre Washington Post.

Dermed tar de opp kampen med Amazon.com og deres Kindle-lesebrett, som har rådet grunnen nokså alene til nå.

Flere plattformer
Mens Amazon.com tilbyr omkring 330 000 titler for lesebrett i sin nettbokhandel, lover Barnes and Noble over 700 000. Over 500 000 av disse er til og med gratis. Bokhandelen har nemlig gjort en avtale med Google om å distribuere e-bokversjoner av bøker de har scannet fra universitetsbiblioteker i USA. Dette er bøker som faller inn under såkalt «public domain», det vil si at opphavsretten har utløpt.

I motsetning til Amazons bøker, kan ikke Barnes and Nobles bøker leses på verken Kindle-lesebrettet eller Sonys eReader. Derimot må du laste ned bokhandelens eget gratis eReader-program, som fungerer både på iPhone, iPod og nyere utgaver av Blackberry, Mac og Windows, i tillegg til et nytt lesebrett som Plastic Logic skal lansere i løpet av 2010. Programmet kan kun brukes til å lese bøker fra Barnes and Noble.

Nye bøker vil koste det samme som Amazons e-bøker, 9,99 dollar. Akkurat denne nyheten har ifølge New York Times fått amerikansk bokbransje til å rynke på nesa. De er lite lystne på å selge sine nyeste utgivelser til samme pris som over et år gamle pocketbøker.

- Jeg er dypt bekymret over at våre mest verdifulle toppliste-titler skal bli solgt til pocketbok-priser, sier David Young, direktør for Hachette Book Group, til avisa.

Kun i USA
I likhet med Amazon, selger Barnes and Nobles sine e-bøker kun til amerikanske adresser.

Men dersom du vil teste ut nyvinningen, kan du fritt laste ned eReaderen, og få seks titler «på kjøpet»: «Den siste Mohikaner», «Fornuft og følelser», «Dracula», «Stolthet og fordom», «Unge kvinner» og «Merriam-Webster's Pocket Dictionary».

Barnes and Noble-lanseringen kommer like etter at Amazons e-bokhandel fikk en ripe i lakken. I forrige uke våknet flere av kundene deres opp og oppdaget at George Orwells kjente roman «1984» hadde blitt slettet fra Kindle-lesebrettet deres. Bokhandelen hadde oppdaget at utgiveren av Orwell-bøkene de hadde solgt ikke hadde rettighetene til dem.

Amazons løsning ble av mange vurdert som i overkant drastisk. Ikke bare fjernet de bøkene fra butikken, de gikk også inn og slettet dem fra lesebrettene til kundene som alt hadde kjøpt dem. Etter klager fra kundene, innrømte de at dette kanskje ikke var noen god idé.

- Vi endrer på systemet vårt, slik at vi i framtiden ikke vil slette bøker fra kundenes maskiner i slike tilfeller, sa Amazon-talsmann Drew Herdener til New York Times.

• Les Dagbladet.nos anmeldelse av Amazons Kindle her.

IKKE FOR LESEBRETTET: Barnes and Nobles bøker kan leses på Blackberry-telefoner, men ikke på Kindle-lesebrettet. Foto: SCANPIX /REUTERS/Lucas Jackson
IKKE FOR LESEBRETTET: Barnes and Nobles bøker kan leses på Blackberry-telefoner, men ikke på Kindle-lesebrettet. Foto: SCANPIX /REUTERS/Lucas Jackson Vis mer