Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ny fase eller ny farse?

I beste fall er dette et barnslig forsøk på å forsvare en forfeila politikk.

UNDERLIG: Det er underlig at Søreide ikke ser at det er umulig å tre et demokrati ned over et lands befolkning, skriver artikkelforfatteren. Her møter forsvarsminister Ine Eriksen Søreide personell som har tjenestegjort i Afghanistan.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
UNDERLIG: Det er underlig at Søreide ikke ser at det er umulig å tre et demokrati ned over et lands befolkning, skriver artikkelforfatteren. Her møter forsvarsminister Ine Eriksen Søreide personell som har tjenestegjort i Afghanistan. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Ine Eriksen Søreide sitt innlegg i Dagbladet den 2. januar er underlig lesing. Hun prøver gjennom en rekke krumspring, omskrivinger og naive eksempler, å fortelle oss at den internasjonal innsatsen i Afghanistan er en suksess. En viktig faktor i så måte er Norges innsats. Det er tydelig at heller ikke Eriksen helt tror på det hun skriver, for stadig trekker hun egen fortolkning i tvil, og sier at «mye gjenstår», det vil «være spent», «tid for forsoning», «tid for å se framover» og «trenger fortsatt vår støtte».

I beste fall er dette et barnslig forsøk på å forsvare en forfeila politikk. Sannheten er at Afghanistan, sammen med Libya og Irak, sliter med voldsomme indre problem, sekteriske grupper i en borgerkrigsaktig tilstand og et styringssystem helt uten kontroll.

IS rekrutterer tusenvis av nye krigere fra de samme landa, og den internasjonale politikken er med på å fyre opp under problema og ikke dempe dem.

Det er underlig at Eriksen Søreide ikke ser at det er umulig å tre et demokrati ned over et lands befolkning. Demokrati kan ikke pådyttes, det kan ikke vedtas og det kan heller ikke komme via en resolusjon. Demokrati skapes nedenfra.

På samme måte som Norges bistandspolitikk er med på å skape og holde ved like undertrykkende regimer, er også vår militære strategi med på det samme. Det eneste som nytter, er å utdanne folket og lære dem opp til å delta der beslutninger tas. Det nytter ikke å kaste dem inn i ei nasjonalforsamling, du må lære dem opp gjennom for eksempel lokale råd, lag og foreninger slik at de lærer seg hvordan de kan påvirke beslutninger. Problemet med dette, er at det tar tid - svært lang tid. Er det noe det internasjonale samfunnet ikke har i sine planer, er det langsiktighet. Derfor, Ine Eriksen Søreide, vil dere aldri lykkes i å skape demokrati. Dere klarte det ikke i Afrika, og vil også mislykkes i Afghanistan. Vi så jo hvor kort tidshorisont dere holdt ut der.