Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny film avslører detaljer om Barack Obamas ukjente halvbror

Bor i slummen og drikker seg sanseløs hver dag.

SLIK BOR PRESIDENTENS HALVBROR: Barack Obamas 21 år yngre halvbror, George Hussein Obama (bildet), bor i et blikkskur i det beryktede slumområdet Huruma i Kenyas hovedstad Nairobi. Foto: EPA / Stephen Morrison / NTB Scanpix
SLIK BOR PRESIDENTENS HALVBROR: Barack Obamas 21 år yngre halvbror, George Hussein Obama (bildet), bor i et blikkskur i det beryktede slumområdet Huruma i Kenyas hovedstad Nairobi. Foto: EPA / Stephen Morrison / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I et lite skur i Kenyas slumområde bor George Hussein Obama (30).

Han er halvbroren til én av verdens mektigste menn, den amerikanske presidenten Barack Obama (51).

Foruten at de har samme far og deler etternavn, er fellestrekkene mellom de to halvbrødrene relativt få.

Lager dokumentarfilm Mens president Obama er bosatt i Det hvite hus i Washington, mingler med fiffen og drar verden rundt i privatfly, er situasjonen en helt annen for hans yngre bror.

Parallelt med Barack Obamas vei mot Det hvite hus, har hans kenyanske halvbror kjempet mot sin narkotika- og alkholavhengighet. Ifølge Daily Mail er Georges boligsituasjon så dårlig at blikkskuret han bor i anses som en rønne av de andre beboerne i slummen.

Nå har produksjonsteamet bak «Schindlers liste» laget dokumentarfilm som tar for seg forskjellene mellom de to halvbrødrene, og George har selv stilt opp i den, melder Daily Mail.

Obama-kritiker I dokumentarfilmen, kalt «2016 Obama's America», dukker det opp detaljer om Georges livsstil.

BOR I SLUMMEN: Det er dette slumområdet i Kenya George Hussein Obama er bosatt i. Foto: Reuters / Antony Njuguna / NTB Scanpix
BOR I SLUMMEN: Det er dette slumområdet i Kenya George Hussein Obama er bosatt i. Foto: Reuters / Antony Njuguna / NTB Scanpix Vis mer

Til tross for at George ikke kritiserer presidentbroren i filmen, er det likevel grunn til å tro at den kan påvirke det kommende presidentvalget i USA og Obamas sjanser til å bli sittende i ytterligere fire år.

Bak filmen står en av Barack Obamas mest bitende kritikere, den amerikanske forfatteren Dinesh D?Souza. Han stiller spørsmålet «dersom Obama vinner en ny periode, hvor vil vi være i 2016» med en kritisk tilnærming.

D?Souza har tidligere skrevet boka «The Roots of Obama's Rage» (2010), ei bok som maler et lite flatterende bilde av en «narsissistisk» president, og det er denne boka filmen baserer seg på.

- Tar vare på meg selv I et klipp fra filmen, publisert av den britiske avisa, blir George spurt om hva han synes om at han ikke mottar økonomisk støtte fra halvbroren.

- Jeg er voksen og tar vare på meg selv. Han har andre saker å ta seg av, sier han.

Filmen hadde kinopremiere i deler av USA fredag, og vil være tilgjengelig for kinopublikummet i flere stater fra kommende fredag og 24. august.

Bor i beryktet slumområde USAs president ble født på Hawaii, som et resultat av faren Barack Obama Seniors andre ekteskap.

GLAMORØST LIV: President Obama lever et glamorøst liv, sammenlignet med sin slumbosatte halvbror. Her besøker han tv-vert Ellen Degeneres og hennes talkshow. Foto: AP Photo / Mike Rozman / Warner Bros. / NTB Scanpix
GLAMORØST LIV: President Obama lever et glamorøst liv, sammenlignet med sin slumbosatte halvbror. Her besøker han tv-vert Ellen Degeneres og hennes talkshow. Foto: AP Photo / Mike Rozman / Warner Bros. / NTB Scanpix Vis mer

21 år og to ekteskap senere, blir George født i den kenyanske hovedstaden Nairobi.

I dag bor George i det beryktede Huruma-slummen i Nairobi, et slumområde kjent for store mengder vold, alkohol og narkotika.

- Drikker hele dagen Til tross for at George i biografien «Homeland» utgitt tidligere i år hevder at han flyttet frivillig til slummen av helteaktige grunner, hevder Daily Mail-reporten at det finnes få altruistiske årsaker til at presidentens bror er bosatt neppe her.

- Hans viktigste grunner er at den potente, lokale hjemmebrenten er billig og lett tilgjengelig her, det samme er kokain, heroin og marihuana, skriver Daily Mail.

George har en lang historie med alkohol og narkotika bak seg. Blant annet ble han i januar 2009 siktet for besittelse av marijuana.

I dag hevder han imidlertid å være nykter hva narkotika gjelder, men tilbringer sine dager ved å drikke det lokalbefolkningen kaller «Chang'aa» - en sprit destillert med mais og tilsatt kjemikalier- fra det øyeblikket han våkner og fram til han blir bevisstløs, skriver Daily Mail.

Hater å hete Obama I Daily Mail-intervjuet forklarer George at han synes Obama-etternavnet er en byrde og en forbannelse.

BOR STASELIG: Barack Obama og Michelle Obama vinker fra én av Det hvite hus' balkonger 4. juli i år. Foto: Stella Pictures
BOR STASELIG: Barack Obama og Michelle Obama vinker fra én av Det hvite hus' balkonger 4. juli i år. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Folk er bare interessert i meg på grunn av broren min. Jeg hater det. De vil at jeg skal være noe annet enn det jeg er, sier Hussein Obama i intervjuet.

Hans langt mer kjente halvbror har han møtt ved to anledninger. Den første på en lekeplass i Nairobi, kort tid etter at deres felles far omkom i en bilulykke. Andre gang var i 2006, da Obama igjen kom på besøk.

- Han er en inspirasjon. Vi har møtt hverandre et par ganger. Vi snakker sammen ... Vi er jo brødre, sier han i intervjuet, men legger til at da de to møttes for seks år siden, føltes det som å møte en komplett fremmed.

I NORGE: Barack Obama drar verden rundt i privatfly. Her i Norge, under utdeling av Nobels Fredspris i Oslo Rådhus i 2009, sammen med leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland. Foto:  Eirik Helland Urke / Daglbadet
I NORGE: Barack Obama drar verden rundt i privatfly. Her i Norge, under utdeling av Nobels Fredspris i Oslo Rådhus i 2009, sammen med leder av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland. Foto: Eirik Helland Urke / Daglbadet Vis mer
HATER Å HETE OBAMA: George Hussein Obama er ikke alltid like fornøyd med etternavnet han deler med den amerikanske presidenten, sin halvbror. Han mener det er en byrde og en forbannelse. Foto: Reuters / Thomas Mukoya / NTB Scanpix
HATER Å HETE OBAMA: George Hussein Obama er ikke alltid like fornøyd med etternavnet han deler med den amerikanske presidenten, sin halvbror. Han mener det er en byrde og en forbannelse. Foto: Reuters / Thomas Mukoya / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media