«Operation Avalanche»: Ny film om konspirasjonsteoriene rundt månelandinga

Ny film om falsk månelanding: Lurte seg inn hos NASA

Spilte inn scener i det originale Apollo-kontrollrommet i all hemmelighet.

KONSPIRASJON: Filmen «Operation Avalanche» dramatiserer mange aspekter ved teoriene rundt månelandinga. Video: Lionsgate Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

USAs første månelanding har vært omspunnet av tvil og teorier omtrent siden den historiske dagen i juli 1969 fant sted.

Konspirasjonsteoretikere har blant annet hevdet at hele månelandinga ble innspilt i et Hollywood-studio, og at det var regissørlegenden Stanley Kubrick som sto bak det hele.

Snek seg inn hos NASA

Nå tar en såkalt mockumentary, liksom-dokumentaren «Operation Avalanche», tak i mange av aspektene ved teoriene til dem som tviler på at det var mulig å nå Månen så tidlig som i 1969.

I løpet av innspillingen lurte teamet seg inn hos NASA for å filme inne på det originale kontrollrommet for Apollo 11.

PÅ MÅNEN: Buzz Aldrin på Månens overflate 20. juli 1969. Foto: NASA
PÅ MÅNEN: Buzz Aldrin på Månens overflate 20. juli 1969. Foto: NASA Vis mer

I et intervju med podkasten The Gist forteller regissør Matt Johnson om de fantasifulle metodene teamet måtte ta i bruk for å sette sammen filmen på et ekstremt lavt budsjett.

- Vi var faktisk filmstudenter på den tiden, så vi fortalte NASA at vi ville lage en eksamensdokumentar om 60-tallet. Da de slapp oss inn i kontrollrommet, som har stått urørt siden 1969, begynte vi bare å spille inn scener, men det var ingen som reagerte, sier Johnson.v

- Føltes som å rane en bank

Johnson spiller selv en av hovedrollene i filmen, som en ung CIA-agent som på 60-tallet blir involvert i de topphemmelige planene for å lage en falsk månelanding i tilfelle Apollo 11-ferden ikke lar seg utføre i virkeligheten.

FALSK DOKUMENTAR: Produsent Matt Miller (t.h.) og regissør Matt Johnson. Foto: Rex / NTB Scanpix
FALSK DOKUMENTAR: Produsent Matt Miller (t.h.) og regissør Matt Johnson. Foto: Rex / NTB Scanpix Vis mer

Regissøren forteller at de ikke trodde de kom til å kunne vise scenene de spilte inn hos NASA. Men med hjelp fra det juridiske teamet bak «Escape from Tomorrow», en skrekkfilm som ble spilt inn i både Disneyland og Disney World uten noen form for tillatelse, har scenene likevel overlevd inn i filmen.

- Da vi gikk ut fra NASA føltes det som vi hadde ranet en bank, og vi var sikre på at vi aldri kunne bruke noe av det, sier Johnson i intervjuet.

Regissøren forteller at de bruker mange detaljer fra de ulike teoriene i filmen, som at typen sand og stein hentet inn til måneinnspillingen er den samme som nevnes i teorier.

Det kan nevnes at det finnes flere mockumentary-filmer om månelandinga: Franske «Dark Side of the Moon» fra 2002 forteller om de samme teoriene, med løgnaktige bidrag fra kjente navn som Henry Kissinger, Buzz Aldrin og Donald Rumsfeld.

«Operation Avalanche» hadde amerikansk premiere i forrige uke. Det er ikke klart hvordan filmen distribueres i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer