«Home Sweet Home Alone» på Disney+

Ny film slaktes

Oppfølgeren til «Alene hjemme»-filmene får hard medfart av anmelderne.

NY «HJEMME ALENE»-FILM: 12. november kommer nyinnspillingen av monstersuksessen «Home Alone». Foreløpig er tilbakemeldingene fra fansen labre. Video: Disney+ Vis mer
Publisert

«Alene hjemme»-filmene er blitt klassikere for mange i jula. Den første filmen kom i 1990. Suksessen var enorm, og bare to år etter kom oppfølgeren.

Totalt hadde de to filmene en inntjening på over 450 millioner dollar, noe som tilsvarer hele 3,9 milliarder kroner.

Det er vanskelig å skulle toppe en slik suksess. Disney har likevel valgt å lage nyinnspillingen «Home Sweet Home Alone», som har premiere på Disney+ fredag.

Historien likner på originalen fra 1990. Premisset er at gutten Max (Archie Yates) og familien skal på ferie til Japan. Problemet er at Max har tilbrakt natta før flyet går sovende i bilen, og det er det ingen i familien som husker da de drar til flyplassen. Som i «Alene hjemme» kommer kjeltringer hjem til ham, denne gangen heter de Jeff (Rob Delaney) og Pam (Ellie Kemper).

I originalen var det Harry (Daniel Stern) og Marv (Joe Pesci) som gjorde alt for å bryte seg inn i familiens hus. Denne gangen er det altså en mann og en kvinne.

Slaktes

«Home Sweet Home Alone» får slakt av anmelderne. På nettstedet Rotten Tomatoes, som samler anmeldelser fra en rekke aviser, får filmen bare 21 av 100 mulige poeng.

INNBRUDDSTYVER: Pam (Ellie Kemper) og Jeff (Rob Delaney) forsøker i «Home Sweet Home Alone» å bryte seg inn hos Max. Foto: Disney+
INNBRUDDSTYVER: Pam (Ellie Kemper) og Jeff (Rob Delaney) forsøker i «Home Sweet Home Alone» å bryte seg inn hos Max. Foto: Disney+ Vis mer

Amy Nicholson i New York Times er ikke nådig i sin vurdering av filmen:

«Hvem er det ekte offeret her? Publikum.»

Gjennomgangstonen blant flertallet av anmelderne er at filmen ikke er morsom, og flere mener den har misforstått hva som gjorde originalfilmene til en så stor suksess. Flere påpeker også mangelen på originalitet i filmen.

«Slurvete, pinlig og umorsom», er dommen fra Variety.

Morten Ståle Nilsen i VG er heller ikke nådig i sin kritikk av filmen, og triller terningkast én.

- «Alene hjemme» for barn som er for små for «Alene hjemme». Akkurat så meningsløst som det høres ut, skriver han.

Den engelske avisa Independent gir også filmen én av fem mulige stjerner.

- Godt skuespill og humoristisk manus

Birger Vestmo i NRK Filmpolitiet er derimot mer positiv, og gir filmen terningkast fire. Han mener filmen ikke prøver å gjøre et forsøk på å overgå originalen, men at det ikke betyr at filmen er dårlig.

- Godt skuespill og et humoristisk manus gjør dette til 90 kjappe og uforpliktende minutter, selv om den på langt nær kan matche originalens hjertevarme og hardtslående slapstick, skriver Vestmo.

Detroit News er også positive, de bruker bokstavkarakterer fra A til F, og gir filmen B. De skriver at det er en ny spinn på originalen, men at originalens ånd holdes i live.

LIGHTYEAR: Buzz Lightyear har i den kommende storfilmen fra Disney Pixar et nyere utsende enn vi vanligvis er vant til. Video: Disney Pixar Vis mer

- Gjør din egen greie

Da det i fjor ble kjent at nyinnspillingen skulle komme, fikk regissøren bak de første «Alene hjemme»-filmene, Chris Columbus, spørsmål om han var involvert i filmen. Da uttrykte Columbus at han ikke var involvert, og heller ikke fornøyd med at filmen skulle komme.

- Hva er poenget? Jeg er imot nyinnspillinger av filmer som er like tidløse som «Alene hjemme». Du kommer ikke til å finne opp kruttet på nytt. Det skjer bare ikke. Så hvorfor gjøre det? Gjør din egen greie. Selv om du mislykkes totalt, har du likevel kommet med noe originalt, sa Columbus til Insider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer