Ny forfatterforening: - Det blir et bikkjeslagsmål

Forfatterne bak den nye forfatterforeningen hadde første møte i kveld - og varsler kamp om pengesekken fra staten.

HISTORISK: Forfattere starter ny forening. Helt til venstre initiativtager Eystein Hanssen, og ved bordet Trude Teige, Trond Vernegg og Hanne Kristin Rohde, under møtet på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HISTORISK: Forfattere starter ny forening. Helt til venstre initiativtager Eystein Hanssen, og ved bordet Trude Teige, Trond Vernegg og Hanne Kristin Rohde, under møtet på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld var det det første møtet i det som skal bli den nye foreningen for skjønnlitterære forfattere i Norge.

Foreningen ble lansert i et opprop i Aftenposten før jul. Debatten om hvorvidt inntakskravene i Den norske Forfatterforeningen (DnF) er for strenge, har rast lenge.

TOK INITIATIV: Jan Ove Ekeberg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
TOK INITIATIV: Jan Ove Ekeberg. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- M​ange er frustrerte, oppgitte og har en dårlig følelse med Den norske Forfatterforeningen. Vi tenker at det ville være veldig bra med alminnelig fagforening åpen for alle, sier Jan Ove Ekeberg, en av initiativtagerne.

Han gjør det klart at den nye forfatterforeningen også vil være med og bestemme over pengene som går til forfattere.

- Urettferdig

I dag er det DnF som blant annet deler ut stipender fra det såkalte biblioteksvederlaget. For 2018 ligger bibliotekvederlagets stipendmidler an til å utgjøre 12,7 millioner, ifølge DnF.

I tillegg kommer koperingsvederlag fra Kopinor og Norwaco. Til sammen utgjorde summen DnF fikk utbetalt i 2017 fra disse kildene over 24 millioner kroner.

Men det er først og fremst medlemmer i Den norske Forfatterforeningen som nyter godt av pengene, ifølge Klassekampen. Blant de 47 forfattere som fikk stipend fra Den norske Forfatterforening i 2016, var det bare fire forfattere som ikke var medlemmer av foreningen, skriver avisen.

- Når de deler ut stipendmidler til sine egne, er det økonomisk urettferdig og litteraturpolitisk uheldig, sier Ekeberg.

Det gjeve arbeidsstipendet innebærer årlige utbetalinger på 230.000 kroner brutto. Blant forfattere som fikk dette stipendet i 2016, var hele 17 av 18 mottagere medlemmer av DnF.

- Opprørende

Blant de rundt 40 forfatterne som var på møtet, var forfatter og tidligere politileder Hanne Kristin Rohde. Hun reagerer på at så mange av stipendene deles ut til DnFs medlemmer.

ER MED: Hanne Kristin Rohde. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
ER MED: Hanne Kristin Rohde. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Det er opprørende. Dette er midler som er ment til alle, sier Rohde.

Hun har ikke søkt om medlemskap i DnF, men er interessert i å være med i den nye foreningen.

- Det handler om solidaritet, sier Rohde.

Men kampen om stipendmidlene kan bli tøff, mener forfatter Trond Vernegg, som også er advokat og formann av Riksmålsforbundet.

- Bikkjeslagsmål

- Det blir et bikkjeslagsmål, sier Vernegg.

Han mener at alle som lager det som lånes ut på et bibliotek, bør være med i konkurransen om biblioteksmidlene.

Den norske Forfatterforeningen

  • Stiftet i 1893.
  • For å bli medlem av DnF, kreves det at en forfatter har publisert minimum to bøker, og at minst en av de to bøkene har såkalt «litterær verdi».
  • Om boka har litterær verdi, avgjøres av de ni medlemmene i Det litterære Rådet i DnF.
  • Rådet deler også ut stipender. Men man trenger ikke å være medlem av DnF for å få stipend.

- Det dreier seg om å formidle midler til rettighetshavere. Det er intensjonen bak loven. Men i dag fungerer det elitært og lukket, sier Vernegg.

Han setter spørsmålstegn ved om forfattere som har fått avslag på medlemskap i DnF, senere vil få stipender fra foreningen.

- Knapphetsgode

Men lederen av Den norske Forfatterforeningen er ikke enig i at utdelingen av stipendene er urettferdig.

- Stipender er et knapphetsgode. Mange av DnFs medlemmer opplever å ikke få stipend. Alle, både medlemmer og ikke-medlemmer vurderes på lik linje. Hvorfor noen får stipend, andre ikke, har med kvalitet, aktivitet og kunsterskap å gjøre, men ikke medlemskap i Forfatterforeningen, sier Heidi Marie Kriznik.

- Hvorfor får da så få utenfor DnF stipender?

- At flere utenfor DnF blir skuffet, er ikke så rart. Også svært mange innenfor foreningen er skuffet når stipendtildelingene offentliggjøres. Ikke alle forfattere som står utenfor DnF ønsker å være medlem av DnF. Men de som har søkt og ikke oppfylt opptakskravet til DnF, som er to bøker hvorav en bok av litterær verdi, kan heller ikke regne med å oppfylle kravene til å få stipend, sier Kriznik.

Hun sier at det er meningen å bygge gode forfatterskap, og at bibliotekvederlaget er et kulturpolitisk virkemiddel.

- Det er som å banne i kirken å si at man ønsker kvalitet, men hvis vi ønsker en sterk litteratur som gjør seg bemerket i utlandet må en satse på mangfold og kunstnerisk kvalitet. Det er ikke noe annerledes enn i idretten, du har muligheter for alle, men noen satses det spesielt på, sier Kriznik.

- Positivt

Forfatterne på møtet valgte et interimstyre som skal formelt stifte den nye organisasjonen, trolig i løpet av februar. Kulturminister Linda Hofstad Helleland sier følgende til Dagbladet om den nye foreningen:

Bibliotekvederlaget

  • Penger som deles ut av Kulturdepartementet årlig, som kompensasjon for at forfattere og andre rettighetshavere lar bibliotekene bruke verkene deres.
  • Bibliotekvederlaget til skjønnlitterære forfattere og oversettere utbetales til Norsk forfatter- og oversetterfond.
  • Av bibliotekvederlaget på totalt 109,6 mill. kroner i 2017 gikk 53,6 mill. kroner til dette fondet.
  • Fondets midler fordeles videre av Den norske forfatterforening, Norske barne- og ungdomsbokforfattere, Dramatikerforbundet og Norsk oversetterforening.
    ​Kilde: Kulturdepartementet

- Vi har hatt et møte med dem, og de orienterte oss om hva de tenker med den nye foreningen. Siden de ikke er etablert ennå, og verken har vedtekter eller formålsparagraf, så kan jeg ikke uttale meg ytterligere foreløpig, sier Helleland, og fortsetter:

- Det jeg kan si er at jeg er veldig opptatt av at alle har rett til å organisere seg, og være medlem av den organisasjonen de selv mener ivaretar deres interesser. I så måte er mangfold positivt.

Hvis den nye organisasjonen ønsker å være med å dele ut stipender fra biblioteksvederlaget, må den søke Kulturdepartementet om å bli anerkjent som forhandlingsberettiget, opplyser Kulturdepartmentet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer