Ny forfatterforening: - Det blir et bikkjeslagsmål

Forfatterne bak den nye forfatterforeningen hadde første møte i kveld - og varsler kamp om pengesekken fra staten.

HISTORISK: Forfattere starter ny forening. Helt til venstre initiativtager Eystein Hanssen, og ved bordet Trude Teige, Trond Vernegg og Hanne Kristin Rohde, under møtet på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HISTORISK: Forfattere starter ny forening. Helt til venstre initiativtager Eystein Hanssen, og ved bordet Trude Teige, Trond Vernegg og Hanne Kristin Rohde, under møtet på Litteraturhuset i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I kveld var det det første møtet i det som skal bli den nye foreningen for skjønnlitterære forfattere i Norge.

Foreningen ble lansert i et opprop i Aftenposten før jul. Debatten om hvorvidt inntakskravene i Den norske Forfatterforeningen (DnF) er for strenge, har rast lenge.

- M​ange er frustrerte, oppgitte og har en dårlig følelse med Den norske Forfatterforeningen. Vi tenker at det ville være veldig bra med alminnelig fagforening åpen for alle, sier Jan Ove Ekeberg, en av initiativtagerne.

Han gjør det klart at den nye forfatterforeningen også vil være med og bestemme over pengene som går til forfattere.

- Urettferdig

I dag er det DnF som blant annet deler ut stipender fra det såkalte biblioteksvederlaget. For 2018 ligger bibliotekvederlagets stipendmidler an til å utgjøre 12,7 millioner, ifølge DnF.

I tillegg kommer koperingsvederlag fra Kopinor og Norwaco. Til sammen utgjorde summen DnF fikk utbetalt i 2017 fra disse kildene over 24 millioner kroner.

Men det er først og fremst medlemmer i Den norske Forfatterforeningen som nyter godt av pengene, ifølge Klassekampen. Blant de 47 forfattere som fikk stipend fra Den norske Forfatterforening i 2016, var det bare fire forfattere som ikke var medlemmer av foreningen, skriver avisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer