Tidligere TV-profil Sarah Natasha Melbye ble nylig daglig leder i Juritzen forlag. Hun savner ikke jobben på skjermen. 
Foto: Nina Hansen / Dagbaldet
Tidligere TV-profil Sarah Natasha Melbye ble nylig daglig leder i Juritzen forlag. Hun savner ikke jobben på skjermen. Foto: Nina Hansen / DagbaldetVis mer

Ny forlagssjef i Juritzen forlag: - Jeg dilter etter Arve

Sarah Natasha Melbye fikk sin første tv-jobb av Arve Juritzen. Nå skal hun bygge opp Juritzen forlag etter at de var ved konkursen rand.

(Dagbladet): - Jeg var spent på om jeg kom til å savne tv-bransjen, men overraskende nok gjør jeg ikke det, sier Sarah Natasha Melbye.

40-åringen var et kjent tv-fjes i flere tiår og har ledet store TV 2-programmer som «Farmen», «Gullfisken», «Ettermiddagen» og «Vil du bli millionær».

I fjor sluttet hun i TV 2 og meldte overgang til bokbransjen, som pr-ansvarlig i Juritzen forlag. Nå har hun hatt en kometkarriere i forlaget, og rett for påsken tok hun over som daglig leder.

- Da Arve spurte meg om det, tenkte jeg helt ærlig at ja det passer meg bra, sier hun og innrømmer at hun er ganske uredd jobbmessig.

- Men man må stole på magefølelsen, og velge en jobb som er gøy. Og jeg har det veldig gøy om dagen, sier hun.
 
- Utfordrende start Det året hun har hatt i Jurtizen forlag har imidlertid vært utfordrende. Arve Juritzen tapte i retten  mot Reitangruppen, og varslet i vinter at forlaget var på konkursens rand.

Nå har partene inngått et forlik, og forlaget skal ansette flere og satse nytt.

- Vi har vært gjennom mange utfordringer og store omveltninger. Jeg fikk en lærerik start og har fått mange erfaringer på godt og vondt. Men nå er alt ryddet opp i, og det er et fantastisk utgangspunkt for å arbeide godt i tida framover, sier Melbye da hun møter Dagbladet på Aker Brygge, bare et par steinkast unna det som snart blir forlagets nye lokaler i Munkedamsveien.

Ville jobbe med bøker Før hun sa opp jobben i TV 2 skrev Melbye ned en liste over hva hun helst ville jobbe med, og etter flere år som kulturjournalist, var bøker høyt oppe på lista.

- Jeg kommer fra en veldig leseglad familie, og har alltid hatt kjærlighet for bøker. Det var et enkelt valg å starte i forlagsbransjen, sier hun.

- Jeg hadde jobbet med tv og radio i 23 år, nesten hele livet. Så jeg tenkte at hvis jeg skal gjøre noe annet, må jeg nesten gjøre det nå. Tilfeldighetene hadde til at Juritzen var på utkikk etter nye folk omtrent på samme tid. Og da ble det sånn, sier hun nå ett år seinere.

Følger etter Juritzen Juritzen var også mannen som ga Melbye hennes første tv-jobb, i Oslo-kanalen Metropol TV. Deretter fulgte Melbye etter i hans fotspor til TV 2. 

- Jeg har dilta etter Arve i alle år. Nå er jeg veldig spent på hva han skal gjøre neste gang, så jeg vet hva jeg skal gjøre om ti år. Han blir ikke kvitt meg, sier hun og drar kraftig på smilebåndet.

- Jeg liker godt den gutsen Arve har, det var en tungtveiende årsak til å bytte bransje å kunne få jobbe med han igjen, sier hun.

Får bokkick 40-åringen forteller at hun tidligere fikk et kick av å lede store live-sendinger. Men at hun nå får mange, nye kick i hverdagen, selv om hun jobber mer nå.

- Jeg får kick av å lære nye ting. Og nå får jeg kick av å lese manus — både av nye og etablerte forfattere, og få den gode følelsen i magen: dette er gull. Det er jo derfor vi gir ut disse bøkene, sier hun og smiler.

Det seineste bokkicket hennes er boka til svenske Martina Haag «Det är något som inte stämmer» som Juritzen forlag skal utgi på norsk.

- Jeg gleder meg til at leserne skal kunne få den.

Nå er planen å være i bokbransjen en stund, og hun trives med at hun ikke lenger er like synlig.  

- Det er ikke så stor forskjell på TV-Sarah og vanlige Sarah. Men jeg er egentlig ganske sjenert, bare sjenert på en veldig utagerende måte. Når man er på en tv-sending forholder man seg til vennene sine på settet, men jeg blir sjenert i mange settinger, røper Melbye.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram