Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Game of Thrones»

Ny forskning: 186 karakterer er døde, men disse har størst sjanse for å overleve

To forskere i Australia, en av dem en nordmann, har tatt på seg jobben med å forske på dødelighet og overlevelse «Game of Thrones».

FERSKE BILDER: HBO viser de første bildene fra den åttende og siste sesongen av «Game of Thrones», som har premiere i 2019. Video: HBO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Døden er sikker, tidspunktet er det ikke». Slik lyder det fra snikmorderen Jaqen H'ghar, en av «Game of Thrones» mange mystiske karakterer.

Slik lyder også overskriften på en ny forskningsstudie publisert i fagtidsskriftet Injury Epidemiology. Forskningen tar for seg 186 karakterer i serien som har mistet livet i løpet av de første sju sesongene, og kan ved hjelp av tallene peke på hvilke karakter som har størst sjanse for å overleve.

«Game of Thrones» er kjent for å rydde mange av sine hovedpersoner av banen. Nå kan fans trøste seg med at den nye forskningen kan gi en indikator på hvorvidt deres egne favoritter vil overleve eller ikke.

OBS OBS OBS! Spoileralarm: Resten av artikkelen avslører handlingen i sesong 4-7 av «Game of Thrones»!

Lover godt for svikerne

Ifølge studien er det karakterene som har skiftet allianse i løpet av serien som har størst sannsynlighet for å overleve. Andre faktorer som kjønn og status gjelder også. Blant annet er overlevelsessjansene for kvinner fra adelige familier høyere enn menn med lavere stand.

Det kan love dårlig for dem som heier på dragemamma og erobrer Daenerys Targaryen. Hun har aldri skiftet allianse og står derfor i større fare for å dø i sesong åtte.

Jon Snow skiftet derimot allianse til Daenerys i sesong sju, og har med det kraftig forbedret sine egne odds. Mulig han hadde lest forskningen i forkant.

Men dette kan også bety skuffelse for dem som lenge har ventet på å se dronning Cercei møte sitt endelikt. Forskningen gir henne nemlig svært gode sjanser for å overleve.

GODE SJANSER: Tvillingparet Cercei og Jaime Lannister har i følge forskningen gode muligheter for å overleve. Foto: HBO
GODE SJANSER: Tvillingparet Cercei og Jaime Lannister har i følge forskningen gode muligheter for å overleve. Foto: HBO Vis mer

Så alle episodene på nytt

Det er forskerne Reidar Lystad og Benjamin Brown som står for studien. De er begge ansatt ved Macquaire University i Sidney, og begge er store «Game of Thrones»-fans. Ideen kom etter avslutningen på forrige sesong.

- Vi måtte ha noe å gjøre mens vi ventet. Så var det også en fin unnskyldning til å kunne se alle episodene om igjen, forteller Reidar Lystad til Dagbladet

For å kunne få den informasjonen de trengte måtte Lystad og Brown se alle 67 episodene som har kommet ut så langt. Underveis noterte de hvilke karakterer som var viktige, hvordan de ble introdusert, hvor lang skjermtid de hadde før de døde, og hvordan de døde.

Lystad og Brown brukte ulike kriterier for å velge ut hvilke karakterer som var viktige i serien. Blant annet måtte karakteren være et menneske og dukke opp i enten åpnings- eller rulleteksten. Det gjaldt ikke hvis karakteren bare dukket opp i et tilbakeblikk.

Ikke-krediterte karakterer ble klassifisert som viktige hvis de samhandlet med en annen karakter på en viktig måte.

Normal metode

Lystad og Brown endte opp med 330 viktige karakterer. Ved slutten av sesong sju hadde over halvparten mistet livet.

- Noe av det mest spennende vi fant ut var at 14 prosent av disse karakterene døde i løpet av den første timen. Det er ganske høyt, sier Lystad.

Karakteren med den korteste skjermtida var faren til gutten Olly. Fra han ble introdusert tok det bare 11 sekunder før han ble drept av Jons kjæreste Ygritte. Han ble utpekt som en viktig karakter ettersom hans død motiverte Olly til å hevne seg på Ygritte, og seinere delta i knivstikkingen av Jon.

Til tross for et noe spesielt forskningsemne er både metode og innhold solid og etter boka. Lystad forteller at resultatet ble vurdert på lik linje som andre forskningsstudier før det ble publisert.

- Vi kjørte tallene på datamaskinene på universitetet for å få analysen. Metodikken er normal, det er bare temaet som er uvanlig, sier han.

UPOPULÆR: Den unge gutten Olly ble svært upopulær etter at han var med på å ta livet av Jon Snow i sesong fire. Foto: HBO
UPOPULÆR: Den unge gutten Olly ble svært upopulær etter at han var med på å ta livet av Jon Snow i sesong fire. Foto: HBO Vis mer

Flest ble drept

For å kunne kode inn alle dødsfallene brukte de det internasjonale klassesystemet for skader. Det var ikke alltid like lett, ifølge Lystad.

- Det er jo de som blir drept av drager. De var det ikke så enkelt å klassifisere, men vi gjorde så godt vi kunne.

74 prosent av de 186 dødsfallene skyldtes utvendige skader, spesielt mot hodet- og nakke-området. Blant annet døde en karakter som følger av en «knusende skade mot hodet».

12 prosent døde som følger av brannskader, 9 prosent av «annet», og 5 prosent ved forgiftning. Bare to karakterer døde av naturlige årsaker, og en stor andel av dødsfallene skjedde i hjemmet.

Stimulere egen nygjerrighet

Lystad og Brown benytter forskningen til å gi noen humoristiske tips på hvordan serieskaperne kan minske den høye dødeligheten i «Game of Thrones». De har tatt utgangspunkt i vår egen verdenshistorie og sett på hvordan levealderen har økt med åra.

De anbefaler blant annet å investere i institusjoner som skoler og sykehus for å forbedre helse og trivsel, samt å utvikle en politikk som forebygger vold.

Lystad og Brown innrømmer at om disse forholdsreglene blir fulgt, så vil nok det mest sannsynligvis vil gå utover seriens popularitet. De tror derfor ikke de vil se noen forandring i siste sesong.

Lystad forteller at det satte i gang forskning av den enkle grunn at de ville stimulere sin egen nygjerrighet.

- Jeg tror veldig mange sitter inne med samme spørsmål: Hvem vil dø, og hvem vil overleve?

Svaret får man neste år. Åttende og siste sesong av Game of Thrones får premiere i april 2019.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!