SKREVET AV SHAKESPEARE: Forskere har undersøkt et omdiskutert stykke som tidligere er hevdet å være falsk. Nå mener de å kunne bekrefte at det er skrevet av William Shakespeare. Foto: Scanpix
SKREVET AV SHAKESPEARE: Forskere har undersøkt et omdiskutert stykke som tidligere er hevdet å være falsk. Nå mener de å kunne bekrefte at det er skrevet av William Shakespeare. Foto: ScanpixVis mer

Ny forskning: Shakespeare skal ha skrevet omstridt stykke fra 1700-tallet

Avansert analysemodell avslører.

(Dagbladet): I 1728 publiserte den britiske redaktøren og forfatteren Lewis Theobald stykket «Double Falsehood».

Han hevdet selv det var skrevet basert på tre til da ukjente manuskripter av William Shakespeare (1564-1616). Disse skal ha gått tapt i en brann.

Theobald skal tidligere ha redigert noen av Shakespeares tekster. Men akkurat dette stykket har blitt diskutert og debattert, og eksperter har prøvd å finne ut hvem som faktisk var opphavsmannen. Det har lenge vært hevda at stykket er falskt.

Nå har forskere i Texas, ved hjelp av avansert tekstanalyse, funnet ut at stykket må ha vært skrevet av Shakespeare, skriver blant andre The Telegraph.

Overraska Studien, som er gjort av forskerne Ryan Boyd og James Pennebaker ved Universitetet i Texas, er publisert i Psychological Science.

Forskerne undersøkte 33 verk av Shakespeare, 12 av Theobald and ni John Fletcher, Shakespeares sporadiske samarbeidspartner.

- Jeg ble overraska over å se en så sterk Shakespeare-sammenheng. Jeg hadde ingen bakgrunnskunnskap om dette, og gikk ut fra at dette bare var et falskt Shakespeare-stykke. Det ville jo vært interessant i seg selv, sier Boyd til The Thelegraph.

Ved hjelp av avansert tekstanalyse laget Boyd og Pennebaker såkalte psykologiske signaturer for hver av forfatterne. Disse signaturene ble sammenligna med språket i «Double Falsehood».

Forskerne fant at store deler av stykket må ha vært skrevet av Shakespeare alene, mens siste halvdel så ut til å være skrevet at Shakespeare og Fletcher.

Få likhetstrekk Til Economic Times forteller Boyd at stykket har svært få likheter med Lewis Theobald.

- Faktisk så lite at det er så å si umulig at han kan ha skrevet det, sier han, men utelukker ikke at Theobald kan ha redigert deler av teksten.

Han tror imidlertid ikke de nye funnene vil overbevise skeptikerne, men at debatten rundt hvem som faktisk skrev stykket vil fortsette.

«Double Falsehood» er også kjent som «The Distressed Lovers», og skal være basert på deler av romanen «Don Quixote» av den spanske forfatteren Miguel de Cervantes. Stykket omhandler romantiske forviklinger rundt to brødre - en dydig og en syndig.