Ny forskning spår Facebook-død

- Vi begynner å bli immune, sier forsker ved Princeton University.

FLOPP: Populariteten rundt Facebook ser ut til å stagnere, ifølge en studie ved Princeton University. Foto: NTB Scanpix
FLOPP: Populariteten rundt Facebook ser ut til å stagnere, ifølge en studie ved Princeton University. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny studie ved Princeton University i USA konkluderer med at Facebook vil miste 80 prosent av brukerne innen 2017, ifølge The Guardian.

Forskerne mener at Facebook-brukerne ikke lenger kommer til å føle seg avhengig av det sosiale mediet.

- Facebook har spredt seg som en epidemi, men vi begynner sakte, men sikkert, å bli immune mot nettstedets tiltrekning. Nettstedet vil miste stor oppslutning innen 2017, sier én av forskerne ved Princeton University, som får støtte av flere forskere som sammenlikner det snart ti år gamle nettstedet med byllepest.

Færre søk John Cannarella og Joshua Spechler ved US University, fant en nedgang på Facebooks popularitet gjennom Google Trends.

Tjenesten viste at Facebook-søkene på Google toppet seg i desemer 2012, og har siden den gang begynt å dale.

Cannarella og Spechler beskriver Facebook som en stasjon hvor forskjellige mennesker deler ideer, og at interessen for dette vil dø ut.

De anser dette som en slags immunitet mot nettstedet.

- Ideer, i likhet med sykdommer, har vist seg å spre seg som et virus mellom mennesker. Så dør det ut. Dette har vi funnet ut med epidemiologiske modeller, hevder forfatterne i en artikkel med tittelen «Epidemiologisk modellering av sosiale nettverksdynamikk».

Ikke bekymret Facebooks økonomisjef, David Ebersman, innrømmet i en opptjeningssamtale med analytikere at Facebook hadde sett en nedgang i antall daglige brukere, spesielt blant tenåringer, de siste tre månedene.

Frida Löwengren, ansatt i PR-byrå og talsperson for Facebook Norden, mener at flere benytter seg av mobilen enn datamaskinen for å logge inn på nettjenesten. Derfor kan det ha blitt færre tilfeller hvor Facebook har blitt søkt opp i Google det siste året.

- Facebook har forandret seg i løpet av de ti åra det har eksistert. Det er vanskelig å se inn i framtida, men det vi ser er at antallet brukere øker konstant, sier hun til Dagbladet.

Over én milliard brukere Globalt sett er det 1,19 milliarder brukere som er aktive minst én gang i måneden.

I Norge er det registrert 2,2 millioner brukere som logger seg inn på Facebook gjennom mobilen, og som er aktive minst én gang i måneden.

1,7 millioner av dem bruker Facebook daglig.

Löwengren forteller at Facebook jobber kontinuerlig med å gjøre brukerne fornøyde med nettstedet.

- Facebook jobber alltid for å tilpasse mediet etter hvordan brukerne vil ha det. Dette finner de ut ved å se hvilke trender som er populære, sier hun, og er ikke særlig bekymret for Facebook-dødsdommen fra Princeton University.

Dette er hun ikke alene om.

Videre i The Guardian-artikkelen mener investorer at Facebook er langt ifra å gå dukken. Facebook-aksjen nådde rekordhøyder denne måneden, som har gitt Mark Zuckerbergs selskap en prislapp på svimlende 142 milliarder dollar.

142 MILLIARDER DOLLAR: Mark Zuckerberg (på bildet) står bak selskapet, som verdsettes til 142 milliarder dollar. Foto: Reuters / Jonathan Ernst / Files
142 MILLIARDER DOLLAR: Mark Zuckerberg (på bildet) står bak selskapet, som verdsettes til 142 milliarder dollar. Foto: Reuters / Jonathan Ernst / Files Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer