Ny Gaza-krig i vente?

Den innerste kretsen rundt statsminister Benjamin Netanyahu avgjør den videre veien for konflikten.

AVGJØRENDE: Det mest sentrale spørsmålet nå er om Hamas velger eller evner å fortsette med en omfattende rakettbeskytning inn i Israel, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix
AVGJØRENDE: Det mest sentrale spørsmålet nå er om Hamas velger eller evner å fortsette med en omfattende rakettbeskytning inn i Israel, skriver kronikkforfatteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Utviklingen i konflikten mellom Israel og Hamas de siste døgnene ligner faretruende på det som skjedde i forkant av krigen mellom de to partene i 2008-2009. Faren for at det israelske forsvaret (IDF) igjen kommer til å rykke inn på Gazastripen militært er høyst reell, og mye avgjøres de nærmeste dagene.

Det mest sentrale spørsmålet nå er om Hamas velger eller evner å fortsette med en omfattende rakettbeskytning inn i Israel. Dersom de gjør det vil det folkelige og politiske presset på den israelske regjeringen unngåelig lede til en mer omfattende militæraksjon enn vi har sett til nå. Israelere flest er, i motsetning til hva mange i utlandet tror, normalt mer opptatt av barnehagepriser og rentenivået enn Palestina-konflikten. Men, de får et helt annet engasjement når deres egen sikkerhet er direkte truet.

Videre så representerer de valgstemmene, og en regjering som anses som svak og lite handlekraftig kan se langt etter flertall i Knesset ved neste valg i 2017 - om de ikke tvinges til å gå av før. Dersom vi ser tilbake på krigen i 2008-2009, så hadde den en bred oppslutning innad i Israel, og den ble også ansett som rimelig vellykket. Dette faktum kan tilsi at den israelske regjeringen velger samme tilnærming en gang til. Det at krigen i 2009 ble kraftig kritisert internasjonalt betød lite for Israel og borgerne der. Som de fleste kjennere av Midtøsten vet, så er det ingen, utenom USA, som kan presse Israel. Det har skjedd en eller to ganger etter andre verdenskrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer