Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Ny global ruspolitikk

Norge må ta en mer aktiv rolle i arbeidet.

20150213: Stortingsets kontrollkomite hørte de involverte i sykehusstriden.  Helse- og omsorgsministe, Bent Høie, måtte møte i høringen . Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
20150213: Stortingsets kontrollkomite hørte de involverte i sykehusstriden. Helse- og omsorgsministe, Bent Høie, måtte møte i høringen . Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Meninger

På FNs spesialsesjonen om narkotika, UNGASS, i april, skal land møtes for å gjøre opp status for verdens narkotikaproblemer. Det haster. Bakteppet er at flere land, i Latin-Amerika og Afrika opplever å få sine land ødelagt av narkotikakriminalitet.

I 1998, forrige gang FNs land skulle møtes for å diskutere narkotikapolitikk var mottoet: «A Drug-Free World: We Can Do It.» Det er det ingen lenger som tror på. Krigen mot narkotika er tapt. Den massive krigen mot egen befolkning, er i realiteten en krig mot mennesker.

Arbeidet denne gangen er heldigvis preget av en helt annen realisme. Kofi Annan og Global Commision on Drug Policy har pekt på behovet for å ta kontroll over produksjonen og distribusjonen av rusmidlene, for å fravriste narkotikakartellene kontrollen og for å redusere rusmidlenes skadepotensial.

Også norske myndigheter forstår behovet for en ny linje i narkotikapolitikken. Det er gledelig at helseminister Bent Høie sier at det er helse, velferd, menneskerettigheter og skadereduksjon som skal stå i sentrum for narkotikapolitikken.

Det er bra at Høie markerer at Norge vil jobbe for en mykere linje overfor rusbrukere og at Norge ikke vil motarbeide land som ønsker å avkriminalisere besittelse og bruk av narkotika.

Det er derimot faretruende at Høie ikke anerkjenner at vår egen modell, med blant annet strenge straffer for salg av narkotika, har store svakheter.

Det er også synd at Høie allerede nå fraskriver Norge ansvaret for å få på plass progressive endringer. På dialogmøte om UNGASS på tirsdag, sa han at siden Norge var mindre rammet av problemene var det unaturlig at vi tok noen lederrolle.

Det er mildt sagt en forunderlig posisjon. Det er også bekymringsfullt at det er avholdsorganisasjonen Actis som skal representere sivilsamfunnet på UNGASS. Det styrker behovet for at Høie inkluderer mer progressive stemmer i arbeidet fram mot sesjonen.

Også utenriksminister Børge Brende må kobles tettere på arbeidet. Narkotikaproblemet handler i stor grad om global kriminalitet og stater som rakner i møte med den.

Blant andre Kofi Annan har uttrykt bekymring for sin hjemregion i Vest-Afrika, hvor narkotikapengene fostrer korrupsjon og vold. Stabiliteten i hele regionen er truet. Dette er Utenriksdepartementets bord.

Om intet annet, bør egeninteressen kreve at vi engasjerer oss. Med dagens flyktningutfordringer, tåler vi ikke at flere stater kollapser. En ny narkotikapolitikk er da helt nødvendig.