«Hamsun, Hitler og Heidegger, alle tre med hver sin fabelaktige suksess, ikke minst bokhistorisk, de handlet for et regime som ville jødene til livs, koste hva det koste ville. Da det etter mange år med utsendinger, fordrivelser og deportasjoner ikke lyktes å bli kvitt dem, var det bare én løsning som gjenstod, og det var å drepe dem.»
Dette ganske ville sitatet er hentet fra det litteraturprofessor Ståle Dingstad kaller sin «Hamsun-studie».
Skillet mellom poesi og politikk er en falsk motsetning, heter det. Hamsun var ikke var poet, men «en stor bedrager og løgner». I likhet med Hitler, som her omtales som forfatter på linje med Hamsun, var sistnevnte en ond ideolog som hadde som mål fordrive jødene fra Europa. Det betyr at vi heretter skal lese Hamsun i lys av Holocaust.
Ingen norske forfattere har vært gjenstand for så inngående studier og debatter som Knut Hamsun. Naturlig nok. Han skrev Hitlers nekrolog, gav nobelprismedaljen sin til Goebbels og hadde gjennom sitt forfatterskap utallige utfall mot blant andre kvinner og svarte, samer og jøder (for ikke å snakke om narraktige professorer). Grove karakteristikker i tråd med den tids ånd, men dette mener Dingstad vi må se bort fra.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger