Anmeldelse: Ståle Dingstad, «Knut Hamsun og det norske Holocaust»

Ny Hamsun-bok: Ganske vilt

Hvis litteraturprofessor Ståle Dingstads konspirasjonsteoretiske «Hamsun-studie» er betegnende for nivået på norsk litteraturvitenskap, står det virkelig dårlig til.

BESØKTE HITLER: Knut Hamsun håndhilser på Reichskommisar Josef Terboven, som møtte ham på Fornebu etter et besøk i Tyskland. Foto: Aage Kihle / NTB
BESØKTE HITLER: Knut Hamsun håndhilser på Reichskommisar Josef Terboven, som møtte ham på Fornebu etter et besøk i Tyskland. Foto: Aage Kihle / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Hamsun, Hitler og Heidegger, alle tre med hver sin fabelaktige suksess, ikke minst bokhistorisk, de handlet for et regime som ville jødene til livs, koste hva det koste ville. Da det etter mange år med utsendinger, fordrivelser og deportasjoner ikke lyktes å bli kvitt dem, var det bare én løsning som gjenstod, og det var å drepe dem.»

Dette ganske ville sitatet er hentet fra det litteraturprofessor Ståle Dingstad kaller sin «Hamsun-studie».

Skillet mellom poesi og politikk er en falsk motsetning, heter det. Hamsun var ikke var poet, men «en stor bedrager og løgner». I likhet med Hitler, som her omtales som forfatter på linje med Hamsun, var sistnevnte en ond ideolog som hadde som mål fordrive jødene fra Europa. Det betyr at vi heretter skal lese Hamsun i lys av Holocaust.

Ingen norske forfattere har vært gjenstand for så inngående studier og debatter som Knut Hamsun. Naturlig nok. Han skrev Hitlers nekrolog, gav nobelprismedaljen sin til Goebbels og hadde gjennom sitt forfatterskap utallige utfall mot blant andre kvinner og svarte, samer og jøder (for ikke å snakke om narraktige professorer). Grove karakteristikker i tråd med den tids ånd, men dette mener Dingstad vi må se bort fra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer