DEBATT

Debatt: Oljefondet

Ny handleliste for Oljefondet

Oljefondet investerer i 9000 selskaper over hele verden. I dag er 125 av dem utelukket på grunn av etiske og miljømessige hensyn. Det er sannsynligvis alt for få.

AVKASTNING: Oljefondets avkastning avhenger av verdens verdiskaping, og veksten i verdensøkonomien er tett knyttet til hvordan vi løser klimakrisen, skriver innsenderen. Her legger fondets leder Yngve Slyngstad, frem resultatet for 3. kvartal den 26. oktober i år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
AVKASTNING: Oljefondets avkastning avhenger av verdens verdiskaping, og veksten i verdensøkonomien er tett knyttet til hvordan vi løser klimakrisen, skriver innsenderen. Her legger fondets leder Yngve Slyngstad, frem resultatet for 3. kvartal den 26. oktober i år. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Produksjon av varer og tjenester har en avgjørende effekt på klima og miljø, utvikling og fattigdom. Som eier av 1,4 prosent av aksjene i verdens selskaper kan vi påvirke hvordan denne effekten skal være. FNs nye klimarapport viser at det er alvor og at det haster.

En ny strategi for Oljefondet kan ikke gjennomføres over natta, og arbeidet vil kreve kunnskap og teknologi som ikke ligger klart i dag. Men det gjorde heller ikke dagens retningslinjer da etiske hensyn ble foreslått for første gang.

De etiske retningslinjene fra 2004 begrenser Oljefondets investeringsunivers. Selskaper som produserer våpen, kull og tobakk kan utelukkes, i likhet med selskaper som medvirker til brudd på menneskerettighetene, alvorlig miljøskade eller korrupsjon. Det kan gå ut over den finansielle avkastningen, men det er likevel bred enighet om at vi skal ta etiske og miljømessige hensyn i forvaltningen. På lang sikt kan de positive effektene være store.

Oljefondets avkastning avhenger av verdens verdiskaping, og veksten i verdensøkonomien er tett knyttet til hvordan vi løser klimakrisen. Fondet har en strategi for ansvarlig forvaltning, som blant annet inkluderer 75 milliarder kroner investert i selskaper og teknologi som bidrar til mer miljøvennlig økonomisk aktivitet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer