Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny Harry Hole-bok i august

Også konkurrentene gleder seg til Jo Nesbøs niende bok om Harry Hole.

ETTERTRAKTET: Jo Nesbø jobber på spreng med den niende Harry Hole-boka, men er så populær i utlandet at han i prinsippet kunne jobbet fulltid med å promotere bøkene sine i utlandet. Foto: Agnete Brun/Dagbladet.
ETTERTRAKTET: Jo Nesbø jobber på spreng med den niende Harry Hole-boka, men er så populær i utlandet at han i prinsippet kunne jobbet fulltid med å promotere bøkene sine i utlandet. Foto: Agnete Brun/Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Ifølge forlaget Aschehoug befinner forfatteren seg for tida i «skriveisolat», for å bli ferdig med sin niende bok om den alkoholiserte politietterforskeren.

-Han har kommet et stykke på vei, og vi håper at boka kommer så tidlig som mulig til høsten. Kanskje allerede i august, bekrefter forlagsredaktør Øyvind Pharo.

BLODFAN: Artist Venke Knutson sammen med helten Jo Nesbø. Foto: Lars Eivind Bones.
BLODFAN: Artist Venke Knutson sammen med helten Jo Nesbø. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

Nesbø toppet lista over fjorårets mest solgte krimbøker. Ingen andre krimforfattere kunne hamle opp med ham, til tross for at boka «Panserhjerte» ble utgitt allerede i 2009. I et intervju med Kristopher Schau forteller Nesbø at han lar flere forlagsansatte lese manus, og at de deretter diskuterer seg fram til det ferdige bokresultatet.

-På forlaget har jeg funnet en god del som leser boka på ulike måter. Så setter vi oss ned og snakker om hva som ikke funker, hva de ikke fikk med seg og hva de ikke skjønte. Jeg er ikke så interessert i det som funker, sier Nesbø.

-Kollegial nysgjerrighet Men at det funker er det ingen som er uenige i. Salgstallene er skyhøye, og Nesbø har høstet priser og kritikerros både i Norge og resten av verden. Krimforfatter Tom Egeland mener at Nesbøs bøker har «litt av Stieg Larsson-magien».

FAN: Krimforfatter Tom Egeland leser Nesbøs bøker med «kollegial nysgjerrighet og beundring». Foto: Lars Eivind Bones
FAN: Krimforfatter Tom Egeland leser Nesbøs bøker med «kollegial nysgjerrighet og beundring». Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

-Enhver ny Nesbø-roman er en begivenhet, og det vitner om at nordmenn har trykket Harry Hole til sitt bryst. Jeg innbiller meg at Holes populariteten skyldes en kombinasjon av hans svakhet og sårbarket samtidig som han er en politimann som får jobben gjort, sier Egeland.

Forfatteren har fulgt Nesbø siden han debuten og tror at mannlige lesere kjenner seg igjen i Harry Holes usikkerhet, samtidig som de kvinnelige leserne føler ømmhet for politimannen.

FAN: Krimforfatter Jan-Erik Fjell mener Nesbø er mesteren blant norske krimforfattere. Foto: Torbjørn Berg.
FAN: Krimforfatter Jan-Erik Fjell mener Nesbø er mesteren blant norske krimforfattere. Foto: Torbjørn Berg. Vis mer

-Vi kolleger leser bøkene hans med kollegial nysgjerrighet og beundring. Nesbø som forfatter har jo blitt et fenomen som selger mer enn de fleste av oss til sammen, sier Egeland.

-Liker å lese om kvesting Humorist og forfatter Knut Nærum har lest syv av åtte bøker om Harry Hole.

-De fleste av dem er blant det aller mest spennende som er skrevet av krim både i Norge og av det jeg ellers har lest, konkluderer Nærum, som selv har en krimbok på samvittigheten.

FAN: Forfatter og humorist Knut Nærum har følgende forklaring på Harry Holes popularitet: —Han er vel like ubarbert, forsoffen og modig som man mener at en mann bør være. Foto: Lars Eivind Bones.
FAN: Forfatter og humorist Knut Nærum har følgende forklaring på Harry Holes popularitet: —Han er vel like ubarbert, forsoffen og modig som man mener at en mann bør være. Foto: Lars Eivind Bones. Vis mer

-Hadde jeg visst hvordan han gjør det hadde jeg nok gjort det selv. Bøkene hans er ekstremt brutale, det er ikke måte på hvor mye folk skal lemlestes. Jeg tror at en av grunnene til at de er så populære er at folk liker å lese om kvesting, sier Nærum.

Han har følgende forklaring på hvorfor krimhelten Harry Hole har blitt så populær.

-Han er vel like ubarbert, forsoffen og modig som man mener at en mann bør være.

Krimmester En annen Nesbø beundrer er Jan-Erik Fjell som brakdebuterte med krimromanen «Tysteren» i 2010. Etter å ha lest «Panserhjerte» ringte han redaktøren sin med følgende beskjed: «Jeg skjønner ikke hvorfor jeg gidder å skrive. Det kan jo ikke gjøres bedre enn dette.»

-Nesbø er mesteren. Jeg gleder meg veldig til neste bok, det blir spennende å se hva som kommer. Han skriver rett og slett jævlig bra. Plottet, historiene, karakterene, måten han bruker ordene sine på, alt er utrolig bra, sier Fjell til Dagbladet.

Artist Venke Knutson er selvuttalt blodfan av Jo Nesbø, og satser på å få lagt sommerferien til ukene etter at den nye Harry Hole-boka er i butikkene.

-Jeg begynte å lese bøkene da jeg flyttet til Oslo, og man blir jo litt glad i Harry. Bøkene har jo blitt mer groteske, så jeg er spent på hvordan han kommer til å ta det videre nå.

Sangeren bekymrer seg imidlertid ikke for Jo Nesbøs stadige uttalelser om at det nærmer seg slutten for Harry Hole.

-Harry klarer seg alltid, men han må få lov til å pensjonere seg han også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling