Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Euphoria»

Ny HBO-serie gir penis-sjokk

Kan være den drøyeste ungdomsserien som noensinne er laget.

«EUPHORIA»: er navnet på serien HBO slipper sommeren 2019. Serien sjokkerer med seksuelle utskeielser, overgrep, voldtekt og nakenhet. Video: HBO Nordic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaksjonene på HBO-serien «Euphoria» lar ikke vente på seg. Aldri er dagens ungdom blitt skildret mer dystopisk og brutalt enn her.

«Euphoria» skildrer tenåringslivet til første generasjon født etter terrorangrepet 11. september 2001 – som er blitt et tidsskille i vår nyere tid.

– Vil frike helt ut

Serien bugner av seksuelle utskeielser, overgrep, voldtekt, vold og narkotiske eksesser – i et forsøk på å være brutalt, dødelig ærlig og kompromissløs.

I dag har «Euphoria» seriestart. Og det med hele 30 peniser, og det allerede i andre episode. Vi snakker også om erigerte peniser og dildoer.

- Det vil være foreldre som garantert kommer til å frike helt ut av serien, sier «Euphoria»-skaperen Sam Levinson (34), sønn av regissør Barry Levinson, til The Hollywood Reporter.

Vil sjokkere

Dagbladets anmelder, som ga den terningkast 5, skriver også at den vil sjokkere den voksne generasjonen:

«Serien virket spesialdesignet for å få foreldre til å gripe forferdet til perlehalsbåndet sitt, og oss andre til å miste troen på både den oppvoksende generasjon og – ja, alle andre generasjoner, egentlig. Det var lite fristende å sette på episode to, for å si det sånn».

En av skuespillerne i serien brøt midtveis.

Scenene med sex, vold og narkotikabruk ble for heftig, til tross for at HBO-ledelsen har satt foten ned ved enkelte scener og tonet det hele en smule ned.

80 peniser ble fjernet

I episoden med de 30 penisene skulle det egentlig være mange flere eksemplarer av det mannlige kjønn. Ifølge regissøren var det omlag 80 peniser som ble klippet vekk, før den ferdige versjonen av «Euphoria» sto klar. Raskt hoderegning tilsier at det kunne vært rundt 110 peniser i én episode, dersom de ikke hadde blitt fjernet.

En annen scene som ikke ble godkjent av HBO-ledelsen, var filmingen av et kamera som stuper ned og forsvinner inn i en vagina.

Den scenen skulle illustrerer karakteren Zendaya spiller i serien, Rue, som forteller om sin fødsel og som sier: «Jeg ble gjentatte ganger knust, om og om igjen, av morens grusomme livmorhals».

Møter motstand

HBOs programsjef Casey Bloys er kjent med kritikken. Han sier poenget med serien er å vise det voksne publikummet hvilke utfordringer som kommer av å vokse opp i 2019. Mange av scenene som avbildes i serien skal være hentet fra regissør Levinsons liv.

- «Euphoria» er ikke for alle, men den vil uunngåelig få folk til å snakke. Likevel, det er ikke sensasjonelt i seg selv å være sensasjonell, sier han til nettstedet.

I forkant av premieren har medieorganisasjonen Parents Television Council (PTC) utstedt en advarsel. De kaller «Euphoria» for «det farligste showet for tenåringer».

Etter voldsomt press og reaksjoner i forkant, har PTC fått annonsører til å trekke seg.

- «Euphoria» markedsfører åpenlyst et ekstremt eksplisitt vokseninnhold med sex, vold, banning og narkotikabruk myntet på tenåringer og barn, sier lederen av Parents Television Council, Tim Winter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!