Ny Helan og Halvan-film funnet

En over 70 år gammel film der Helan og Halvan snakker tysk er funnet i Russland.

Filmen har den tyske tittelen «Spuk um Mitternacht», eller «Spøkelse ved Midnatt». Dette er en noe endret versjon av suksessen «The Laurel and Hardy Murder Case», melder BBC.

Oliver Hardy og Stan Laurel, som Helan og Halvan egentlig het, snakket selv tysk under innspillingen. Men tysken deres var av så pass dårlig kvalitet at det ble laget et nytt lydspor der tyskere snakket mest mulig i takt med Laurel og Hardys munnbevegelser.

- Fordi det var svært vanskelig å få til slik dubbing i lydfilmens barndom, ble samme film ofte spilt inn på ulike spåråk, sier en talsmann for filmmuseet i München. Det var folk fra dette museet som oppdaget Helan og Halvan-rariteten under leting i arkiver i Moskva.

Museet vil nå restaurere filmen slik at den kan bli tilgjengelig for kinoer verden over og på litt lenger sikt også på DVD. Den restaurerte utgaven skal vises på stumfilmfestivalen i Bonn i Tyskland til helgen.

(NTB)

I SIVIL:</B> Skuespillerne Stan Laurel (t.v) og Oliver Hardy ble fotografert sammen i 1945. Nå er de sammen igjen, på tysk, i en ny film som er oppdaget i Russland.