KOMMENTARER

Helsesøster:

Ny helsesøster-tittel: Helse-hææ?

En fornyet helsesøster-tittel skulle rekruttere flere gutter til yrket. Isteden endte man i gamle spor.

HELSESØSTER BLIR HELSESYKEPLEIER: Ordet «helsesykepleier» er intetsigende og lite beskrivende. Når man skal endre yrkestittelen burde man ikke bare være ute etter en ny formell tittel, men et nytt bruksuttrykk som kan gi gjenklang hos mange, skriver Amanda Schei. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
HELSESØSTER BLIR HELSESYKEPLEIER: Ordet «helsesykepleier» er intetsigende og lite beskrivende. Når man skal endre yrkestittelen burde man ikke bare være ute etter en ny formell tittel, men et nytt bruksuttrykk som kan gi gjenklang hos mange, skriver Amanda Schei. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vi trenger at flere gutter velger omsorgsyrker – både fordi det bør være et mål i seg selv å ha et likestilt og mangfoldig arbeidsliv, fordi det kan være fint for brukere og pasienter å få hjelp av både menn og kvinner, og fordi det er helt nødvendig om vi skal sikre nok helse- og omsorgsarbeidere i framtida.

Sykepleieryrket, og spesialiseringene, som helsesøster og jordmor, har tradisjonelt vært kvinneyrker. Men det er jo ingenting ved yrkene i seg selv som tilsier at ikke menn kan passe like godt til dem.

I vår mannsidoliserende kultur skal det nok likevel en del til for at menn velger yrker med et tydelig kvinnestempel. Kvinnedominerte yrker har uheldigvis ofte lavere status. I løpet av de siste 50–60 åra har kvinnene banet seg inn på de fleste tradisjonelle mannsarenaene (med noen unntak). Det er vanskeligere den andre veien.

De gammeldagse og kjønnsspesifikke yrkestitlene har definitivt vært en ekstra hindring. I Landsgruppen av helsesøstre er det rundt 10 mannlige medlemmer. For hvilken ung gutt har lyst til å utdanne seg til «mor» eller «søster»?

Et åpenbart grep for å få flere menn til å velge å bli sykepleier, en såkalt lavthengende frukt, er å gjøre yrkestitlene kjønnsnøytrale. Nå skjer det endelig med helsesøster-tittelen, etter en lang prosess. Norsk Sykepleierforbund (NSF) har kommet med et forslag og regjeringen har formelt vedtatt å endre tittelen. Som er … «Helsesykepleier». I følge denne tittelen er disse personene altså sykepleiere som driver med helse. I motsetning til de andre sykepleierne, som ikke gjør det? Nei, det blir jo feil.

Dette virker som et merkelig kompromiss. Ikke minst fordi «helsesøster» har blitt et så sterkt egennavn, med positive lavterskel-assosiasjoner. En skikkelse det er nærmest overjordisk tro på fra politisk hold – når problemer som skolepress, kroppspress og frafall diskuteres.

Som hele Norges SoMe-helsesøster, «Helsesista», skriver på Instagram: «Jeg vil ikke hete helsesykepleier. Barn og ungdom ser på tittelen helsesøster og helsebror som et søsken som de kan snakke med alt om, og som backer dem uansett. Dette er ikke sykdom». Ja, for begrepet «helsebror» har forresten og dukket opp i det siste.

Når man først skal endre et begrep som har så dype assosiasjoner i kulturen vår, burde man ikke bare være ute etter en ny formell tittel, men et nytt bruksuttrykk som kan gi gjenklang hos mange. Hva med helseveileder, helsepleier eller barne- og ungdomssykepleier?

Norsk Sykepleierforbund argumenterer med at «søster» er en gammeldags betegnelse for «sykepleier». Oversatt til moderne norsk blir da «helsesøster» til «helsesykepleier». Men de fleste unge i dag tenker nok ikke så mye over den gamle dobbeltbetydningen av «søster». De forbinder trolig først og fremst «søster» med en familietittel, og «helsesøster» som en trygg voksenperson de kan snakke med.

Dette bekrefter en undersøkelse utført av NSF selv. Bare 38 prosent av de under 25 år vet at sykepleier er grunnutdanningen til helsesøstre. Dette ønsket NSF å endre med navneendringen. «Vi er ikke en hvilken som helst varm voksen, kompis, eller søster: Vi er sykepleiere med spesialutdanning» sier lederen i Landsgruppen av helsesøstre, Kristin Sofie Waldum-Grevbo, til meg. Det er forståelig at de vil uttrykke dette gjennom tittelen, men en helt feil prioritering.

Den nye tittelen er intetsigende og kjedelig. Den er heller ikke beskrivende verken for dem som trenger tilbudet eller for dem man ønsker å rekruttere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer