Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny hit om bruddet med Elin Tvedt

LONDON (Dagbladet): Med et budsjett på én million kroner lager Espen Lind videoen som skal bringe ham tilbake på all verdens hitlister. Men for popstjernen fra Tromsø er ikke lenger hitsingler og platesalg synonymt med lykke. - Forholdet til Elin endret totalt mine perspektiver på livet, sier 29-åringen til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Vest-Londons Asylum Studios står nittitallets største mannlige norske popstjerne foran kamera med sitt breieste og mest fornøyde smil. Etter to års fravær fra rampelyset er Espen Lind tilbake der han trives best: på en scene, foran kamera - poserende til tonene av sin nye singel «Black Sunday».

Det lukter storhit lang vei av låten. Espen vet det, og han responderer med selvsikker posering og rockestjernemine så fort det ropes shoot .

Men bak det isblå MTV-blikket til Norges mest lysende poptalent, skjuler det seg en historie om et karriereliv som krasjet og en forelskelse som snudde en ung manns liv fullstendig på hodet.

Drepende promoliv

29. august 1998 ble Espen Lind kronet til Norges nye popkonge. Etter å ha solgt en halv million eksemplarer av albumet «Red» og inntatt listene i et dusin land med «When Susannah Cries», toppet det hele seg med et veritabelt prisras under det som var tidenes første hitAwards-show.

Samme kveld proklamerte Lind at han ville gå i hi og begynne arbeidet med et nytt album. Men høsten skulle vise seg å bli langt tøffere enn Espen ante.

- Jeg var sliten av å være popstjerne. Jeg var emosjonelt rævkjørt og usikker på om jeg hadde lyst til å være popartist mer, forteller han. Det var halvannet år med selvpromotering kloden rundt som holdt på å ta knekken på Lind.

- Promolivet er drepende. Det er et broilerliv der du reiser fra verdensdel til verdensdel og gjør ørkesløse intervjurunder. Tro meg, å sitte og mjaue om seg sjøl på en nærradio i Polen er ikke morsomt. Men det er sånn bransjen er. Skal man bli popstjerne med hele verden som marked må all promoteringen til.

Var utbrent

- Til slutt følte jeg meg helt utbrent. Jeg var bare så utrolig lei meg sjøl. Lei av popstjernen Espen Lind som tok på seg Espen Lind-jakka, fikset Espen Lind-håret og gikk opp på scenen og spilte Espen Lind-sangen. Det gikk opp for meg at jeg hadde levd som en fucking robot i flere år, sier Lind.

- Jeg hadde en ufattelig evne til å bagatellisere alt annet i verden enn musikken min. Helt fra jeg var ti år hadde jeg drømt om å bli popstjerne. Platesalg og penger var synonymt med lykke. Og drømmen ble aldri tatt opp til revurdering.

I løpet av 1999 fikk Lind bryne seg ytterligere på livet. For første gang opplevde han at det var vanskelig å skrive låter.

- Høsten 99 var det to og et halvt år siden «Red» kom ut. Presset til å få ferdig en ny plate begynte å melde seg inne i hodet mitt. Jeg surret meg inn i blindganger av typen: Er dette refrenget bra nok til å redde norsk popmusikk i 2000? Gleden ved å lage musikk var der ikke lenger, og jeg følte at jeg måtte skrive låter. Situasjonen var helt uutholdelig, helt til en kompis sa til meg: «Men Espen, du kan jo bare la være å lage musikk.» Da løsnet det. Jeg forsto at musikk var noe jeg ville holde på med. Fra da av lagde jeg plata for min egen del, ikke for publikums. Nå er den ferdig, og jeg anser den som en suksess selv om den skulle selge 20 eksemplarer.

Skriver om Elin

Og så, sist høst, kom den store forelskelsen. De fleste av dere vet hvem hun er. Espen har ikke tenkt å legge skjul på det. Hun heter Elin Tvedt.

- Det var et turbulent forhold som varte noen måneder, men der og da var hun hele livet mitt, sier han. Han synger også om henne i sin nye singel «Black Sunday». Om hvordan det var å bli forlatt og hvordan han tryglet henne om å komme tilbake.

- Jeg har hatt mange kjærester, men jeg har aldri prioritert forhold foran musikk. Men plutselig traff jeg ei jente som jeg visste jeg ville bli hos. Jeg hadde gått fra karriere og formue og alt for å få henne - hvis det var det som skulle til.

- Det var unikt, jeg visste at jeg ville gifte meg med henne hvis hun ville. Jeg hadde en ufattelig sterk følelse av å komme hjem. Ja, jeg vet det er en klisjé, men det var sånn det føltes, sier han.

Resultatet av forholdet og bruddet med Tvedt er et album Lind beskriver som selvutleverende.

- Det er jo dobbelt skummelt i og med at hele Norge vet hvem den store forelskelsen min er. Men på plata ville jeg skrive om det som har skjedd i livet mitt de siste to årene. I den perioden var Elin helt essensiell. Hun forandret livet mitt, og jeg kommer alltid til å være takknemlig for det hun ga meg. Jeg fikk ha henne bare et halv år, men jeg ville aldri vært det foruten.

Singelen «Black Sunday» er i salg fra 2. oktober. Albumet kommer 23. oktober. Over jul følger den internasjonale lanseringen.

<B>TILBAKE:</B> Espen Lind synger om bruddet med Elin Tvedt på sin nye singel «Black Sunday».
<B>IKKE TILGJENGELIG:</B> Det lyktes ikke Dagbladet å få en kommentar fra Elin Tvedt i går.