Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny «Homeland»-sesong er skremmende virkelighetsnær

Viser en annen side av USAs antiterror-arbeid.

HOMELAND: Sesong 6 av Homeland har premiere 15. januar. Flere måneder etter hun avverget et terrorangrep i Berlin, bor Carrie Mathison nå i New York. Video: Homeland / YouTube Vis mer

I sesong seks av thrillerserien «Homeland» er Carrie Mathison (Claire Danes) tilbake der serien startet, på amerikansk jord. Men noe er forandret, både med henne og med serien. Det lover godt for mandagskveldene framover.

Homeland sesong 6

5 1 6

TV-serie

Skuespillere:

Claire Danes, Rupert Friend, Mandy Patakin, Elisabeth Marvel, m.fl.

Premieredato:

Mandag 16. januar kl 22.30

Se alle anmeldelser

Jeg har bare fått se to episoder av den 12 episoder lange sesongen, og må ta en del forbehold. Det er vanskelig å kaste terning på en historie du bare har blitt fortalt begynnelsen på. Men det er en begynnelse som gir mersmak, og som hinter om viktige nye plottgrep.

NB: Ikke les videre hvis du ikke vet - og ikke vil vite – hvordan forrige sesong sluttet. Eller hvordan det gikk med Peter Quinn.

Hyperaktuelt

Flere måneder har gått siden vi sist traff Carrie, Peter og Saul i Berlin, der hun avverget et digert terrorangrep og Peter (Rupert Friend) var sekunder fra å dø. Ja, for han døde selvsagt ikke, såpass blir vi nødt til å røpe med en gang. Hurra og klapp i hendene!

Skjønt, livet som overlevende er ikke mye å skryte av. Han har flere alvorlige skader, går på et lass med medisiner, er deprimert og sint. Carrie forsøker på imponerende standhaftig vis å passe på både ham og på datteren, samtidig som hun sjonglerer to krevende jobber.

Hun framstår som en superkvinne av Marvel-kaliber, men det får så være, for plottet for øvrig er ikke bare troverdig, men også hyperaktuelt.

Carrie har brutt med både CIA og filantropen Otto Düring, og jobber nå for en veldedig stiftelse i New York, som hjelper amerikanske muslimer. Mange av klientene er ungdommer som er fengslet i forbindelse med USAs antiterror-arbeid, og her blir det interessant. For gjennom fem sesonger med halsbrekkende spionplott, har «Homeland» fått mye kritikk for sin «oss mot dem»-framstilling av kampen mot terror. Til tross for en del stikk mot CIA og amerikansk politikk, har det vært i overkant mange terrorbekjempende amerikanere mot moderiske islamister.

Kvinnelig president

Antiterrorarbeidet har en annen side, og den kommer blant annet til syne gjennom en av Carries klienter, som vi ganske sikkert kommer til å se mer til: En ung muslimsk gutt som driver en regjeringskritisk nettside. Han tror han har ytringsfriheten i ryggen, inntil han blir arrestert og anklaget for å oppfordre til terror. Han risikerer 15 år i fengsel, for å ha gjort omtrent ingenting.

Dette er en ganske annen og mer troverdig historie om (mulig) radikalisering enn den vi fikk servert i de første sesongene av «Homeland». Radikalisert ungdom er dessuten hett stoff, ikke minst her i Norge, hvor Åsne Seierstads «Søstre» var fjorårets mest solgte bok.

Nye «Homeland» ser ut til å ville ta opp flere av de samme problemstillingene som den boka, også når det gjelder storpolitikk. USA har nettopp valgt ny, kvinnelig president (akkurat her hadde nok serieskaperne gamblet på mer sammenfall med virkeligheten), stødig spilt av Elizabeth Marvel, som også tidligere har vært presidentkandidat i «House of Cards». Hennes første samtaler med CIA blir en slags «Syria-krisen for dummies».

Uhygge i bånn

Det er symptomatisk for disse to første episodene, som holder et overraskende rolig tempo. Her skal frontene og dilemmaene etableres tydelig før det braker løs. For det gjør det nok etter hvert, det er tross alt mye uhygge i bånn her.

Glimtene vi får av Peter Quinn er mørke som graven, og det er hint om radikalisering den andre veien også. Og forholdet mellom den nyvalgte presidenten og CIA er - som i virkeligheten - ikke tipptopp.

Det er altså god grunn til å håpe at sjette sesong av «Homeland» ikke bare blir superspennende, men også langt mer realistisk og dagsaktuell enn serien har vært til nå.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling