KAMPEN OM HØYESTERETT: I forrige annonserte den amerikanske høyesterettsdommeren Anthony Kennedy at han trekker seg fra sin stilling i sommer. Fordi republikanerne endret reglene i senatet i 2017 behøver de nå kun et simpelt flertall for å vedta presidentens kandidat. Siden høyresiden har et slikt flertall betyr det at Trump slipper å foreslå en moderat dommer til å ta Kennedys plass. Foto: NTB Scanpix
KAMPEN OM HØYESTERETT: I forrige annonserte den amerikanske høyesterettsdommeren Anthony Kennedy at han trekker seg fra sin stilling i sommer. Fordi republikanerne endret reglene i senatet i 2017 behøver de nå kun et simpelt flertall for å vedta presidentens kandidat. Siden høyresiden har et slikt flertall betyr det at Trump slipper å foreslå en moderat dommer til å ta Kennedys plass. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ny høyesterettsdommer i USA kan sikre president Trumps ettermæle

For 30 år siden torpederte demokratene en høyesterettsnominasjon. Nå må de trolig betale for den beslutningen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I forrige uke annonserte den amerikanske høyesterettsdommeren Anthony Kennedy at han trekker seg fra sin stilling i sommer. Fordi republikanerne endret reglene i senatet i 2017 behøver de nå kun et simpelt flertall for å vedta presidentens kandidat. Siden høyresiden har et slikt flertall betyr det at Trump slipper å foreslå en moderat dommer til å ta Kennedys plass.

For første gang på 30 år kan dermed republikanerne etablere et solid konservativt flertall på USAs viktigste rettsinstans. Det kan sikre Trumps ettermæle som president.

Demokratene må da betale for en svertekampanje de satte i gang for 30 år siden, som nettopp resulterte i at Kennedy ble høyesterettsdommer. Og at slike nominasjonsprosesser ble endret for alltid.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn