ÅRETS KATALOG: Intet mindre en 211 millioner eksemplarer Ikea-katalogen kommer årlig ut. Ikke alle er like fornøyde. Foto: Ikea
ÅRETS KATALOG: Intet mindre en 211 millioner eksemplarer Ikea-katalogen kommer årlig ut. Ikke alle er like fornøyde. Foto: IkeaVis mer

Ny Ikea-katalog slaktes

- Med betongblokker som i et fengsel.

(Dagbladet): Den amerikanske skribenten John Brownlee har anmeldt Ikea-katalogen for 2017 på nettstedet factodesign.com og mener de gir et skremmende innblikk inn i framtida.

I disse dager er IKEA-katalogen for 2017 sendt ut til 1,6 millioner norske husstander, og det er ikke første gang den er blitt kritisert.

«Man blar seg gjennom side på side med pene, men ganske så pregløse interiører, bebodd av like pene og pregløse mennesker», skrev Dagbladets anmelder da 2014-versjonen kom, og konkluderte med at hun ikke var videre imponert.

Den svenske møbelgiganten har forutsett at millioner av mennesker vil bo smått i framtida, noe de dermed har tatt høyde for når de lager katalog. De gir sine lesere mulige måter å innrede alle husets rom i små størrelser.

Brownlee mener mange av løsningene deres ser ut som komiske mareritt, og ramser opp åtte av de verste.

Depressivt fengsel

Blant annet har har tatt en titt på et av rommene som fungerer som stue på dagtid, og soverom om natta. Omvendelsen foregår ved hjelp av en enkel sovesofa.

«Med vegger av betongblokker som i et fengsel, malt i grått, noe som gjør det enda mer depressivt», mener anmelderen.

Og skriver også at hvis det er sånn at dine små barn vil ha privatliv i disse minimale leilighetene, så burde «en av dem absorbert den andre i den fuckings livmora».

Verdens største

Ikea-katalogen kalt verdens største inspirasjonskilde til hjeminnredning, og med 211 millioner trykte eksemplarer, er kanskje ikke det så rart. Den distribueres i ikke mindre enn 48 land, på 33 språk.

Trendforsker og sosialantropolog Gunn-Helen Øye har tidligere sammenliknet katalogen med en trendbibel.

Årets tema er «God design er mer enn det du ser», og til NTB sier kommunikasjonssjef Jan Christian Thommesen i Ikea:

– Vi mener at god design handler om mer enn bare lekkert utseende. Minst like viktig er det at møblene og interiøret du har i hjemmet ditt rett og slett fungerer i din hverdag og oppfyller de behovene du har for innredningsløsninger.